Sufleciki orzechowe z sosem czekoladowym

Magazyn Kuchnia 06.08.2020 14:17
(brak ocen)
OCEŃ
Sufleciki orzechowe z sosem czekoladowym
Sufleciki orzechowe z sosem czekoladowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Foremki sufletowe smarujemy masłem i obsypujemy cukrem. Żaroodporną formę wykładamy pergaminem, napełniamy wodą. Pieczywo namaczamy w ciepłym mleku. Marcepan rozcieramy na gładką masę z jednym żółtkiem.

2 / 4

Rozdzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy na kremową masę. Powolutku, nie przerywając ucierania, wlewamy stopione, ciepłe masło i ucieramy tak długo, aż masa uzyska konsystencję majonezu. Ubijamy pianę z białek, 1/3 cukru i szczypty soli. Gdy będzie sztywna, stopniowo dodajemy do niej marcepan oraz resztę cukru.

3 / 4

Odsączamy tosty z mleka i dodajemy je do żółtek razem z 1/3 orzechów. Mieszamy, dodajemy na zmianę, porcjami, resztę orzechów oraz białka. Mieszamy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły, gotowym ciastem napełniamy foremki, przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do formy z wodą. Pieczemy 10 minut w temp. 170°C, potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.

4 / 4

Robimy sos: w rondelku podgrzewamy śmietanę, wanilię i czekoladę, stale mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Wylewamy go na talerzyki, pośrodku układamy sufleciki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps