Składniki (4porcje)
-
Tosty - 15 dag (np. pszenne tosty okrojone ze skórki)Mleko 2.0 proc. - 250 mlMarcepan - 3 dag masyMasło - 12 dagŻółtka - 1Jajka - 6Cukier - 1/2 szklankiSól - szczyptaOrzechy włoskie - 20-25 uprażonych i zmielonychCukier - do formyMasło - do formyŚmietana kremówka 36 proc. - 3/4 szklankiWanilia - ziarenka z 1/2 laskiCzekolada gorzka - 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Foremki sufletowe smarujemy masłem i obsypujemy cukrem. Żaroodporną formę wykładamy pergaminem, napełniamy wodą. Pieczywo namaczamy w ciepłym mleku. Marcepan rozcieramy na gładką masę z jednym żółtkiem.
Rozdzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy na kremową masę. Powolutku, nie przerywając ucierania, wlewamy stopione, ciepłe masło i ucieramy tak długo, aż masa uzyska konsystencję majonezu. Ubijamy pianę z białek, 1/3 cukru i szczypty soli. Gdy będzie sztywna, stopniowo dodajemy do niej marcepan oraz resztę cukru.
Odsączamy tosty z mleka i dodajemy je do żółtek razem z 1/3 orzechów. Mieszamy, dodajemy na zmianę, porcjami, resztę orzechów oraz białka. Mieszamy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły, gotowym ciastem napełniamy foremki, przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do formy z wodą. Pieczemy 10 minut w temp. 170°C, potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.
Robimy sos: w rondelku podgrzewamy śmietanę, wanilię i czekoladę, stale mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Wylewamy go na talerzyki, pośrodku układamy sufleciki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory