Składniki (4porcje)
-
Masło - 1.5 łyżkiMąka pszenna - 1 łyżkaMleko 2.0 proc. - 1/2 szklankiSól - szczyptaCukier - 1/4 szklankiŻółtka - 2Migdały - 1/4 szklanki posiekanych podprażonychBiałka - 3Migdały blanszowane - 6-7 posiekanychAromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, powoli wlewamy mleko. Gdy rozmieszamy wszystkie grudki, dodajemy sól, cukier i ekstrakt. Zdejmujemy z ognia studzimy do temperatury pokojowej, mieszamy z żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty.
2 / 2
Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Formę umieszczamy w brytfannie z gorącą (nie wrzącą) wodą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 205°C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C. Pieczemy 25 minut, aż suflet wyrośnie i się przyrumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory