Suflet z prażonych migdałów z puszystym sosem brandy

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 09.12.2020 18:12
(brak ocen)
OCEŃ
Suflet z prażonych migdałów z puszystym sosem brandy
Suflet z prażonych migdałów z puszystym sosem brandy
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, powoli wlewamy mleko. Gdy rozmieszamy wszystkie grudki, dodajemy sól, cukier i ekstrakt. Zdejmujemy z ognia studzimy do temperatury pokojowej, mieszamy z żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty.

2 / 2

Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Formę umieszczamy w brytfannie z gorącą (nie wrzącą) wodą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 205°C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C. Pieczemy 25 minut, aż suflet wyrośnie i się przyrumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.