Składniki (5porcji)
-
Ciasto filo - 6 płatówMasło - 50 g stopionegoMasło - 2 łyżkiMąka pszenna typ 500 - 2 łyżkiMleko 3.2 proc. - 3/4 szklankiMusztarda dijon - 2 łyżkiJajka - 2 dużeParmezan - 1/2 szklanki świeżo startegoSer kozi miękki - 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy kubeczki: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Układamy jeden na drugim po 3 płaty ciasta filo, smarując każdy masłem. Powstaną w ten sposób dwa trzywarstwowe arkusze ciasta. Każdy z nich kroimy w kwadraty o boku 10-11 cm. Powinniśmy otrzymać 12 kwadratów. Resztą masła smarujemy dołki formy na muffinki, wkładamy do każdego po jednym kwadracie. Ciasto wypełni dołki i będzie trochę wystawało poza ich brzegi. Podpiekamy je na jasnozłoty kolor (8-9 minut), studzimy. Te kubeczki można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w zamkniętym pudełku (żeby nie zwilgotniały) w temperaturze pokojowej.
Robimy masę. Masło roztapiamy w rondelku, oprószamy mąką, zasmażamy na małym ogniu na bladozłoty kolor, stale mieszając (2-3 minuty). Wlewamy mleko lub śmietankę, stale mieszając, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 5 minut, nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia dodajemy musztardę, żółtka i połowę startego sera, energicznie mieszając trzepaczką. Wsypujemy pokruszony kozi twarożek, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200-210°C (bez termoobiegu). Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem porcjami, ostrożnie i delikatnie mieszając, dodajemy do masy serowej. To już jest gotowa masa sufletowa, toteż goście powinni w tej chwili siedzieć przy stole i czekać. Sufletów nie można upiec wcześniej, bo opadają bardzo szybko po wyjęciu z piekarnika!
Masą napełniamy podpieczone kubeczki z ciasta filo, posypujemy resztą startego bursztynu. Pieczemy jakieś 15 minut - w tym czasie bacznie obserwujemy suflety: kiedy wyrosną i ładnie się przyrumienią, są gotowe. Podajemy!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory