Suszone śliwki z migdałami w miodzie
Suszone śliwki z migdałami w miodzie
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie śliwek: Do godziny
Składniki (4porcje)
-
Śliwki wędzone - 20Migdały blanszowane - 20Miód pszczeli - 3 łyżkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śliwki przecinamy wzdłuż (ale nie do samego końca) i drylujemy. Do każdej wkładamy migdał i przyprawiamy szczyptą soli. Miód rozpuszczamy na patelni, przyprawiamy pieprzem i zanurzymy w nim śliwki, dobrze obtaczając je w miodzie. Układamy na półmisku i odstawiamy do ostudzenia. Uwaga! Przepis Apicjusza mówi o daktylach i orzechach pinii. Wypróbowaliśmy ze Stasiem wersję ze śliwkami i migdałami - i wyszło nam równie pysznie!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory