Szynka marynowana w paście korzennej i pieczona w boczku
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czosnek - 6 ząbkówSól - szczyptaPieprz czarny mielony - 1 łyżeczkaJałowiec - 1/2 łyżeczki mielonegoGoździki - łyżeczka mielonychCytryna - sok i cienko starta skórkaSzynka - 2 kg (surowej lub peklowanej)Boczek wędzony - 250 gLiść laurowy - 6Tymianek suszony - 1.5 łyżeczkiOlej rzepakowy - odrobinaJałowiec - 8 ziaren
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Ucieramy ze szczyptą soli, pieprzem, mielonym jałowcem, goździkami, cynamonem, sokiem i skórką z cytryny. Pastą korzenną dokładnie nacieramy szynkę, szczelnie owijamy folią do żywności, wstawiamy na noc do lodówki. Boczek kroimy na cienkie plasterki (wcześniej możemy go zmrozić, by łatwiej go było pokroić). Owijamy szynkę, okładamy listkami laurowymi, posypujemy tymiankiem i związujemy bawełnianą nicią. Wkładamy do natłuszczonej olejem brytfanny, posypujemy ziarnami jałowca. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 st., wlewamy szklankę gorącej wody, pieczemy około godziny i 15 minut. W trakcie pieczenia szynkę dwa razy odwracamy i od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem. Po upieczeniu odstawiamy na kwadrans.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory