Szynka w glazurze musztardowej z sosem jabłkowym

Honorata Piwowarska/ Magazyn Kuchnia 12.12.2019 18:55
(brak ocen)
OCEŃ
Szynka w glazurze musztardowej z sosem jabłkowym
Szynka w glazurze musztardowej z sosem jabłkowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szynkę nacieramy solą i pieprzem, wiążemy sznurkiem (dzięki temu po upieczeniu będzie miała ładny kształt). Układamy w brytfannie, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą, miodem, olejem, szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy szynkę, marynujemy 30 minut. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st., pieczemy 20-25 minut, aż się zrumieni. Zmniejszamy temperaturę do 170 st. i pieczemy do miękkości (70-80 minut). Szynkę odwracamy kilka razy. Sos jabłkowy: jabłka obieramy, kroimy na cząstki, czyścimy z gniazd nasiennych. Skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rondelka i wlewamy wino, dodajemy miód. Dusimy na małym ogniu 30 minut. Sos przecieramy przez sito. Podajemy z szynką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA