Szynka w glazurze musztardowej z sosem jabłkowym
Szynka w glazurze musztardowej z sosem jabłkowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Szynka wieprzowa surowa - 1.6 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCzosnek - 3 ząbkiMusztarda stołowa - 3 łyżkiMiód pszczeli - 2 łyżkiJabłka - 2 kg winnychCytryna - sok z 1Wino białe - 500 ml wytrawnegoMiód pszczeli - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szynkę nacieramy solą i pieprzem, wiążemy sznurkiem (dzięki temu po upieczeniu będzie miała ładny kształt). Układamy w brytfannie, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą, miodem, olejem, szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy szynkę, marynujemy 30 minut. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st., pieczemy 20-25 minut, aż się zrumieni. Zmniejszamy temperaturę do 170 st. i pieczemy do miękkości (70-80 minut). Szynkę odwracamy kilka razy. Sos jabłkowy: jabłka obieramy, kroimy na cząstki, czyścimy z gniazd nasiennych. Skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rondelka i wlewamy wino, dodajemy miód. Dusimy na małym ogniu 30 minut. Sos przecieramy przez sito. Podajemy z szynką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory