Tarta limonkowa z żurawinami

Cranberry Marketing Committee/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 16:38
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta limonkowa z żurawinami
Tarta limonkowa z żurawinami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (16porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min, potem rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do natłuszczonej formy na tartę (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na godzinę do lodówki.

2 / 4

Przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem. Pieczemy przez 15 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C), potem wyjmujemy, usuwamy papier i groch. Zmniejszamy temp. do 160°C (termoobieg: 140°C). 

3 / 4

Robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, łączymy ze śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy 30 min. 

4 / 4

Studzimy, dekorujemy resztą żurawin i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps