Składniki (16porcji)
-
Mąka pszenna typ 500 - 200 gCukier - 40 gMasło - 150 gGroch - 500 g suchegoMascarpone - 250 gCukier waniliowy - 1 torebkaJajka - 2Śmietana 18 proc. - 200 ml ubitejŻurawina suszona - 200 gLimonka - kilka plasterkówCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min, potem rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do natłuszczonej formy na tartę (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem. Pieczemy przez 15 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C), potem wyjmujemy, usuwamy papier i groch. Zmniejszamy temp. do 160°C (termoobieg: 140°C).
Robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, łączymy ze śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy 30 min.
Studzimy, dekorujemy resztą żurawin i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory