Tarta orzechowo-migdałowa

Magazyn Kuchnia 29.01.2021 17:25
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta orzechowo-migdałowa
Tarta orzechowo-migdałowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy 12 dag masła, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz wodę. Mieszamy, lekko zagniatamy, ale nie wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

2 / 3

Formę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy kawałkiem masła, dno i boki wylepiamy ciastem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, przykrywamy pergaminem, obciążamy suszoną fasolą. Pieczemy 15 min w temp. 190°C, po czym wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem i odstawiamy do ostygnięcia.

3 / 3

W rondlu rozpuszczamy resztę masła, dodajemy miód, jajka, orzechy oraz płatki migdałowe i mieszamy. Wylewamy masę na ostudzone ciasto, ozdabiamy z wierzchu garścią całych orzechów laskowych i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia. Przepis z książki Bogdana Gałązki "Kuchnia wielkich mistrzów".

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.