Tartaletki (kruche babeczki z owocami)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 20 dagMasło - 10 dag schłodzonegoCukier waniliowy - 2 opak.Sól - Szczypta
-
Nadzienie:
Mleko 3.2 proc. - 450 mlCukier - 3 łyżkiOwoce - 40 dag jagodowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykryj kruche ciasto w foremkach i obciąż warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor.
Wysyp groch (możesz zachować go do pieczenia następnych ciastek), usuń papier, a tartaletki wystudź i wyjmij z foremek.
Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę. Przykryj folią (inaczej utworzy się nieapetyczny kożuch) i odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem i udekoruj owocami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory