Tartaletki (kruche babeczki z owocami)

Magazyn Kuchnia 04.02.2021 16:47
(brak ocen)
OCEŃ
Tartaletki (kruche babeczki z owocami)
Tartaletki (kruche babeczki z owocami)
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

2 / 4

Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykryj kruche ciasto w foremkach i obciąż warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. 

3 / 4

Wysyp groch (możesz zachować go do pieczenia następnych ciastek), usuń papier, a tartaletki wystudź i wyjmij z foremek. 

4 / 4

Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę. Przykryj folią (inaczej utworzy się nieapetyczny kożuch) i odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem i udekoruj owocami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps