Tatar z dorsza
Tatar z dorsza
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Dorsz - 600 g, filetSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 3 łyżkiKolendra (natka) - 2 gałązkiMelisa świeża - 4 gałązki, cytrynowaKolendra (ziarna) - 2 łyżeczkiSzalotka - 2Cytryna - 1/2, umyta i sparzonaGranat - 3, po 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Siekamy mięso dorsza, solimy je i pieprzymy, mieszamy z oliwą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Siekamy listki i łodyżki kolendry i melisy, rozdrabniamy w moździerzu nasiona kolendry. Siekamy szalotki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, wyciskamy sok. Rozłamujemy owoce granatu, wyjmujemy pokryte galaretką pestki (najłatwiej zrobić to, uderzając w skorupkę granatów drewnianą łyżką). Wyjmujemy dorsza z lodówki, dodajemy do niego świeże zioła, nasiona kolendry, sok i skórkę z cytryny oraz pestki granatu. Mieszamy ręką i jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Podajemy od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory