Tęczowa salsa z kurczakiem
Mówi się, że szczęście mieni się kolorami jak tęcza. Jednak mało się mówi o tym, jak to tęczowe szczęście smakuje. Wyjaśniamy: szczęście nie tylko wygląda, ale smakuje jak tęczowa salsa. Szczegóły poniżej.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Składniki na salsę:
Kukurydza konserwowa - 1 puszkaFasola czarna - 1 puszkaPomidory - 1 sztukaPapryka czerwona - 1 sztukaPapryka żółta - 1 sztukaPapryka zielona - 1 sztukaPapryka pomarańczowa - 1 sztukaCebula czerwona - 1 sztukaKolendra (natka) - 1 pęczekSok z limonki - 2 łyżkiOliwa - 2 łyżkiSyrop z agawy - 1 łyżkaKumin (kmin rzymski) - 1/2 łyżeczkiPapryka mielona ostra - 1/2 łyżeczkiSól - 1 łyżeczka
-
Dodatkowo:
Pierś z kurczaka - 2 sztukiPapryka wędzona - 1/2 łyżeczkiPapryka mielona ostra - 1/4 łyżeczkiKumin (kmin rzymski) - 1/4 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiOlej rzepakowy - 1 łyżka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Na początku przygotuj kurczaka. Dopraw mięso solą, kminem rzymskim, słodką oraz ostrą papryką i usmaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie ostudź mięso i pokrój na plastry. Przygotuj salsę. Kolorowe papryki, pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę (odpowiadającą wielkością ziarnom kukurydzy z puszki).
2 / 2
Przełóż pokrojone warzywa do dużej miski. Dodaj kukurydzę i fasolę z puszki (odsączone z wody) oraz drobno posiekaną kolendrę. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki, syrop z agawy, oliwę, kmin rzymski, sól oraz płatki chilli. Tak przygotowanym dressingiem polej salsę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nałóż salsę na talerze a na wierzchu połóż plastry kurczaka.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory