Torcik czekoladowo-kokosowy

Magazyn Kuchnia/Adam Chrząstowski 07.10.2020 12:37
(brak ocen)
OCEŃ
Torcik czekoladowo-kokosowy
Torcik czekoladowo-kokosowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotowujemy blaty kokosowe. Białka ubijamy z cukrem. Migdały, cukier puder oraz wiórki mieszamy i delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Na ułożonym na blasze papierze do pieczenia rysujemy dwa kółka o takiej średnicy, jak nasza tortownica (20-24 cm). Na powierzchni kółek cieniutko rozsmarowujemy masę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

2 / 4

Robimy mus czekoladowy. Ubijamy białka z cukrem, rozpuszczamy na parze czekoladę. Do ciepłej, ale nie gorącej czekolady dodajemy pół bitej śmietany i pół ubitych białek. Resztę śmietany łączymy z pozostałym białkiem, mieszamy i dodajemy do czekolady.

3 / 4

Robimy mus kokosowy. Wiórki zaparzamy mlekiem, studzimy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy, mieszamy z odrobiną ubitej śmietany; łączymy z resztą śmietany i mlekiem kokosowym. Na koniec dodajemy białka ubite z cukrem.




4 / 4

W tortownicy układamy pierwszy blat bezowo-kokosowy, na nim rozsmarowujemy mus czekoladowy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy wierzch musem kokosowym. Wyrównujemy powierzchnię, po czym odstawiamy do zastygnięcia i dekorujemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.