Torcik czekoladowo-kokosowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Białka - 3Cukier - 25 gMigdały mielone - 12 gCukier puder - 50 gWiórki kokosowe - 45 g
-
Mus czekoladowy
Białka - 2 z małych (50 g) jajekCukier - 20 gCzekolada gorzka - 150 gBita śmietana - 250 gBiałka - 2
-
Mus kokosowy:
Mleko 3.2 proc. - 250 gWiórki kokosowe - 130 gŻelatyna - 10 gBita śmietana - 200 gCukier - 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy blaty kokosowe. Białka ubijamy z cukrem. Migdały, cukier puder oraz wiórki mieszamy i delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Na ułożonym na blasze papierze do pieczenia rysujemy dwa kółka o takiej średnicy, jak nasza tortownica (20-24 cm). Na powierzchni kółek cieniutko rozsmarowujemy masę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Robimy mus czekoladowy. Ubijamy białka z cukrem, rozpuszczamy na parze czekoladę. Do ciepłej, ale nie gorącej czekolady dodajemy pół bitej śmietany i pół ubitych białek. Resztę śmietany łączymy z pozostałym białkiem, mieszamy i dodajemy do czekolady.
Robimy mus kokosowy. Wiórki zaparzamy mlekiem, studzimy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy, mieszamy z odrobiną ubitej śmietany; łączymy z resztą śmietany i mlekiem kokosowym. Na koniec dodajemy białka ubite z cukrem.
W tortownicy układamy pierwszy blat bezowo-kokosowy, na nim rozsmarowujemy mus czekoladowy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy wierzch musem kokosowym. Wyrównujemy powierzchnię, po czym odstawiamy do zastygnięcia i dekorujemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory