Tort orzechowy z Galicji

Bożena Sikoń/Magazyn Kuchnia 24.02.2020 16:00
(brak ocen)
OCEŃ
Tort orzechowy z Galicji
Tort orzechowy z Galicji
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Łączymy rozdrobnione orzechy włoskie z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 24 godz. Następnie mieszamy z jajkami. Masę wlewamy do tortownicy owiniętej od spodu folią aluminiową. Pieczemy 35 min w temp. 170 st. C. Po ostudzeniu kroimy na trzy warstwy.

2 / 6

Robimy krem czekoladowy. Śmietankę, cukier, kawę i miód podgrzewamy do pierwszego zagotowania. Łączymy z obiema czekoladami, już nie gotując.

3 / 6

Masę ubijamy mikserem, dodajemy masło i nadal ubijamy, aż masa wystygnie. Odstawiamy, a gdy będzie zupełnie chłodna, jeszcze raz podbijamy mikserem.

4 / 6

Robimy pulpę. Porzeczki miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą i gotujemy około minuty, aż powstanie lekki kisiel.

5 / 6

Część pulpy nakładamy na pierwszą warstwę biszkoptu włożoną do tortownicy. Na pulpę kładziemy krem kawowy, wrzucamy orzechy i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Ponownie smarujemy pulpą i kremem, obsypujemy orzechami. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch tortu smarujemy kremem i odstawiamy do lodówki.

6 / 6

Robimy polewę - rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mleko, mieszamy. Tort oblewamy polewą i wyrównujemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA