Tort sushi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ryż do sushi - 2 szklankiOcet ryżowy - 4 łyżkiCukier - 2 łyżkiSos sojowy - 2 łyżkiŁosoś wędzony - 400 g, w plastrachNori - 1 płatAwokado - 2 sztuki, obrane i pokrojone w plasterkiSok cytrynowy - z 1/2 cytryny
-
Dodatkowo:
Ogórek szklarniowy - 1 sztukaWasabi - wedle uznaniaImbir - wedle uznania, marynowanySos sojowy - do podania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż kilkukrotnie wypłucz w zimnej wodzie. Porządnie odcedź, wsyp do garnka z grubym dnem i zalej dwiema szklankami wody. Postaw garnek na średnim ogniu i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut. Nie podnoś pokrywki do końca gotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykrywką na kolejne 15 minut, a następnie przełóż ryż do miski.
W międzyczasie w niewielkiej miseczce umieść ocet ryżowy, cukier oraz sos sojowy i wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstałą zalewą dopraw gotowy ryż.
Spód małej tortownicy (23-24cm) wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Dno tortownicy pokryj plastrami wędzonego łososia. Następnie nałóż 1/2 ugotowanego ryżu i rozprowadź go po całej blaszce. Na ryżu rozłóż plastry awokado i pokrop je sokiem z cytryny. Następnie rozłóż kolejną warstwę wędzonego łososia i przykryj go dociętym do formy płatem nori.
Na koniec nałóż pozostałą część ryżu, rozprowadź go po blaszce i podociskaj całość tak, aby wszystkie warstwy się połączyły. Wstaw blaszkę z tortem na godzinę do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory