Tort sushi

Haps 27.02.2020 11:16
(brak ocen)
OCEŃ
Tort sushi
Podobno japońskie słodycze są bardzo specyficzne. Patrząc na ten tort sushi, musimy przyznać, że faktycznie coś w tym jest.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Ryż kilkukrotnie wypłucz w zimnej wodzie. Porządnie odcedź, wsyp do garnka z grubym dnem i zalej dwiema szklankami wody. Postaw garnek na średnim ogniu i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut. Nie podnoś pokrywki do końca gotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykrywką na kolejne 15 minut, a następnie przełóż ryż do miski.

2 / 5

W międzyczasie w niewielkiej miseczce umieść ocet ryżowy, cukier oraz sos sojowy i wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstałą zalewą dopraw gotowy ryż.

3 / 5

Spód małej tortownicy (23-24cm) wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Dno tortownicy pokryj plastrami wędzonego łososia. Następnie nałóż 1/2 ugotowanego ryżu i rozprowadź go po całej blaszce. Na ryżu rozłóż plastry awokado i pokrop je sokiem z cytryny. Następnie rozłóż kolejną warstwę wędzonego łososia i przykryj go dociętym do formy płatem nori.

4 / 5

Na koniec nałóż pozostałą część ryżu, rozprowadź go po blaszce i podociskaj całość tak, aby wszystkie warstwy się połączyły. Wstaw blaszkę z tortem na godzinę do lodówki.

5 / 5

Po godzinie przełóż tort na talerz odwracając blaszkę do góry nogami. Ozdób wierzch tortu plasterkami ogórka, marynowanym imbirem, pastą wasabi oraz ewentualnie pozostałym łososiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.