Składniki (6porcji)
-
Jajka - 5Cukier - 1 szklankaCukier waniliowy - 1 opakowanieMąka pszenna - 1 szklankaBudyń śmietankowy - 1 opakowanieProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaMasło - do formyBułka tarta - do formy
-
Masa i dekoracja:
Żelatyna - 1 łyżkaGalaretka wiśniowa - 1 opakowanieŚmietana 30 proc. - 1/2 litraCukier puder - 2 łyżkiDżem - 1 łyżka wiśniowegoWiśnie - 1 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: jajka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, nie przerywając ubijania, wsypujemy małymi porcjami mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełniamy natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę, pieczemy 20 minut w 170 st. C.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Trochę bitej śmietany odkładamy do dekoracji.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki, jeden z nich smarujemy dżemem. Ponownie wkładamy go do tortownicy, układamy wydrylowane wiśnie. Smarujemy masą, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch także smarujemy dżemem, układamy resztę wiśni, zalewamy tort tężejącą galaretką, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy zastygnie, dekorujemy resztą śmietany.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory