Tortilla po hiszpańsku

Tortilla (Hiszpania)
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Ziemniaki - 50 dag (ugotowanych)Mięso mielone wołowe - 20 dagPapryka żółta - 1/2 sztukiPapryka zielona - 1/2 sztukiMarchewka - 1 sztCebula - 1 sztŚmietana 12 proc. - 3 łyżkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuNatka pietruszki - Do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W najprostszej podstawowej wersji tortilla składa się ze smażonych ziemniaków, jajek i cebuli. Reszta to jazda dowolna. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i smaż razem około 5 minut.
2 / 2
Oczyść i obierz warzywa, pokrój je w kostkę i dodaj do ziemniaków z mięsem. Smaż razem 8 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jajka wymieszaj ze śmietaną, mieszaniną polej mięso z warzywami. Smaż pod przykryciem ok. 5 minut. Gdy spód jest gotowy, odwróć tortillę i smaż kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory