Tosty z karmelizowaną cebulą

Magazyn Kuchnia 25.09.2020 15:12
(brak ocen)
OCEŃ
Tosty z karmelizowaną cebulą
Tosty z karmelizowaną cebulą
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

"Najpierw przygotowujemy cebulę: w rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę, mieszamy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i szklimy cebulę około 10 minut na małym ogniu. Odkrywamy i smażymy jeszcze 20-30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu; w tym czasie cebula powinna się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Wlewamy sherry i dodajemy tymianek, a jeśli trzeba, jeszcze raz doprawiamy. 

2 / 3

Lekko rumienimy kromki chleba w opiekaczu. Następnie na jednej kromce kładziemy plasterek sera, warstwę cebuli i drugi plasterek sera; przykrywamy drugą kromką. W ten sam sposób składamy drugiego tosta. 

3 / 3

Masło rozcieramy z odrobiną soli, smarujemy spody i wierzchy tostów. Układamy na patelni grillowej, obciążamy, grillujemy 3 minuty. Odwracamy, obciążamy, grillujemy kolejne 3-4 minuty. Kroimy w trójkąty i podajemy, np. z sałatką z pomidorów. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps