Składniki (2porcje)
-
Masło - 1 łyżkaOliwa - 1 łyżkaCebula biała - 2 pokrojone w piórkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku, grubo mielonySherry - 1 łyżkaTymianek świeży - listki z 1 gałązki
-
Oraz:
Chleb tostowy - 4 kromki ciemnegoSer żółty - 4 plasterki łagodnego, np. ementaleraMasło - wedle uznaniaSól - odrobina
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Najpierw przygotowujemy cebulę: w rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę, mieszamy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i szklimy cebulę około 10 minut na małym ogniu. Odkrywamy i smażymy jeszcze 20-30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu; w tym czasie cebula powinna się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Wlewamy sherry i dodajemy tymianek, a jeśli trzeba, jeszcze raz doprawiamy.
Lekko rumienimy kromki chleba w opiekaczu. Następnie na jednej kromce kładziemy plasterek sera, warstwę cebuli i drugi plasterek sera; przykrywamy drugą kromką. W ten sam sposób składamy drugiego tosta.
Masło rozcieramy z odrobiną soli, smarujemy spody i wierzchy tostów. Układamy na patelni grillowej, obciążamy, grillujemy 3 minuty. Odwracamy, obciążamy, grillujemy kolejne 3-4 minuty. Kroimy w trójkąty i podajemy, np. z sałatką z pomidorów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory