Turecka lokma

Magazyn Kuchnia 29.03.2021 21:10
(brak ocen)
OCEŃ
Turecka lokma
Turecka lokma
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W łyżce ciepłej wody rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru. Dodaj mąkę, masło i szczyptę soli, zagnieć gładkie, miękkie ciasto, wlewając po łyżce ciepłą wodę (ilość według potrzeby). Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2 / 3

Resztę cukru wsyp do rondla, wlej 3 filiżanki wody, gotuj 15 minut, aż powstanie syrop. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. 

3 / 3

Z ciasta ulep małe kuleczki, wkładaj je do gorącego oleju, smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, następnie włóż do ostudzonego syropu i kilkakrotnie zamieszaj, aby kuleczki nasączyły się syropem.

Rada: Te tureckie pączki najlepiej smakują ciepłe, od razu po wyjęciu z syropu. Można oprószyć je cynamonem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps