Udka kurczaka w miodzie
Udka kurczaka w miodzie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pomarańcze - 1Przyprawa pięciu smaków - łyżeczkaMiód pszczeli - 2 łyżkiOcet winny - 2 łyżki, białySos sojowy - 2 łyżkiSherry - 2 łyżki, wytrawnePalki z kurczaka - 8, ze skórką, ponacinane co 1 cm do głębokości 1 cmPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cienko obierz skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok. Do rondla wlej sok, włóż kilka paseczków skórki pomarańczowej i dodaj pozostałe składniki, oprócz kurczaka. Zagotuj, podgrzewaj 4-5 minut na małym ogniu. Udka włóż do miski, polej sosem, przykryj i włóż na 3 godziny do lodówki. Co jakiś czas odwracaj mięso w zalewie. Grilluj po 7-8 minut z każdej strony (lub w piekarniku w temp. 180-200 st. C), smarując sosem pomarańczowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory