Składniki (4porcje)
-
Ogórki kiszone - 200 g zalewyMasło - 75 gSól - 1 łyżeczka drobnejCytryna - 1 łyżka sokuOlej z pestek winogron - 300 gBazylia - 150 gCukinia - 2Marchewka - 10 miniPapryka czerwona - 1Cebula - 1/2Ogórki gruntowe - 2Sól - do smakuMasło - 1 łyżeczkaKimchi - 4 plastry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zalewę z ogórków mocno podgrzewamy. Dodajemy masło i sól, mieszając, rozpuszczamy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Schładzamy. Bazylię blanszujemy i szybko studzimy, wrzucając ją do zimnej wody z lodem. Osączamy. Miksujemy 20 minut z olejem z pestek winogron. Przecedzamy przez gazę.
Pomidorki koktajlowe sparzamy, obieramy. Cukinie kroimy w plastry, blanszujemy. Marchewki gotujemy, obieramy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzamy, miksujemy. Przyprawiamy solą, studzimy.
Warzywa rozkładamy do czterech misek, dodajemy po odrobinie masła. Wkładamy na minutę do mikrofali (tak, by podgrzać warzywa, ale nie utracić wilgotności). Na talerze nakładamy łyżeczkę sosu z papryki, po plastrze kimchi blanc oraz warzywa. Wlewamy sos, skrapiamy olejem z bazylii. Dekorujemy kwiatami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory