Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju

Sang-Hoon Degeimbre/Magazyn Kuchnia 16.07.2020 12:43
(brak ocen)
OCEŃ
Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju
Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zalewę z ogórków mocno podgrzewamy. Dodajemy masło i sól, mieszając, rozpuszczamy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Schładzamy. Bazylię blanszujemy i szybko studzimy, wrzucając ją do zimnej wody z lodem. Osączamy. Miksujemy 20 minut z olejem z pestek winogron. Przecedzamy przez gazę.

2 / 3

Pomidorki koktajlowe sparzamy, obieramy. Cukinie kroimy w plastry, blanszujemy. Marchewki gotujemy, obieramy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzamy, miksujemy. Przyprawiamy solą, studzimy.

3 / 3

Warzywa rozkładamy do czterech misek, dodajemy po odrobinie masła. Wkładamy na minutę do mikrofali (tak, by podgrzać warzywa, ale nie utracić wilgotności). Na talerze nakładamy łyżeczkę sosu z papryki, po plastrze kimchi blanc oraz warzywa. Wlewamy sos, skrapiamy olejem z bazylii. Dekorujemy kwiatami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.