Włoskie ciasto della nonna z budyniem waniliowym i orzeszkami piniowymi

Magazyn Kuchnia/Honorata Piwowarska 10.02.2021 17:03
(brak ocen)
OCEŃ
Włoskie ciasto della nonna z budyniem waniliowym i orzeszkami piniowymi
Włoskie ciasto della nonna z budyniem waniliowym i orzeszkami piniowymi
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder i waniliowy. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajko i żółtko, zagniatamy lekko klejące ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy 2/3 ciasta, wylepiamy dno i brzegi, dno nakłuwamy widelcem.

2 / 3

Pozostałe ciasto wałkujemy na papierze pergaminowym na okrąg wielkości tortownicy. Obydwa ciasta wstawiamy na godzinę do lodówki. Tortownicę ze spodem ciasta napełniamy zimnym budyniem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, wystające brzegi zawijamy do środka. Wierzch nakłuwamy, posypujemy orzeszkami i lekko wtykamy je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na ok. 45 minut.

3 / 3

Studzimy, ew. posypujemy cukrem pudrem. *Przygotowując bazowy budyń waniliowy, do podgrzewanego mleka dodajemy skórkę odkrojoną z cytryny (najlepiej ekologicznej). Przed wmieszaniem reszty składników skórkę usuwamy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps