Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 300 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaCukier puder - 50 gCukier waniliowy - 20 g domowego cukru waniliowego (instrukcja przygotowania przy przepisie na budyń waniliowy)Masło - 150 gJajka - 1Żółtka - 1Budyń waniliowy - 500 g budyniu waniliowo-cytrynowegoOrzeszki pinii - 50 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder i waniliowy. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajko i żółtko, zagniatamy lekko klejące ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy 2/3 ciasta, wylepiamy dno i brzegi, dno nakłuwamy widelcem.
Pozostałe ciasto wałkujemy na papierze pergaminowym na okrąg wielkości tortownicy. Obydwa ciasta wstawiamy na godzinę do lodówki. Tortownicę ze spodem ciasta napełniamy zimnym budyniem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, wystające brzegi zawijamy do środka. Wierzch nakłuwamy, posypujemy orzeszkami i lekko wtykamy je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na ok. 45 minut.
Studzimy, ew. posypujemy cukrem pudrem. *Przygotowując bazowy budyń waniliowy, do podgrzewanego mleka dodajemy skórkę odkrojoną z cytryny (najlepiej ekologicznej). Przed wmieszaniem reszty składników skórkę usuwamy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory