Wstążki z szałwią

Wstążki (parpadelle) z szałwią
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Makaron papardelle - 30-40 dagCzosnek - 8 ząbkówSzałwia - 2 łyżki posiekanejKiełbasa biała - 50 dag obranej ze skórki (może być też kiełbasa polska surowa)Pieprz czerwony - 1/4 łyżeczki pokruszonegoSer żółty - 10 dag startego (najlepiej o ostrym smaku)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem.
2 / 2
Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory