Wytrawne muffiny marchewkowe

Wytrawne muffiny marchewkowe
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (16porcji)
-
Mąka pszenna - 250 gSoda oczyszczona - 3/4 łyżeczkiProszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiBrązowy cukier demerara - 120 gPieprz czarny mielony - 2 łyżeczkiOrzechy włoskie - 200 g posiekanychŻurawina suszona - 80 gMarchewka - 3Jajka - 3Olej słonecznikowy - 160 mlFeta - 250 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W dużej misce łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem, orzechami i żurawinami. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z olejem i wraz z marchewką dodajemy do miski z suchymi składnikami.
2 / 2
Delikatnie mieszamy ciasto i przekładamy je do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek do muffinów. Na wierzchu każdej babeczki układamy po kilka kostek fety, część z nich wciskając w głąb. Pieczemy 25 minut w 180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory