Zapiekane cukinie

Magazyn Kuchnia 30.10.2020 16:07
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekane cukinie
Zapiekane cukinie
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Umyte cukinie kroimy w plasterki o grubości 1 cm i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez kwadrans, po czym starannie osączamy je na sicie, odciskając resztę wody. Następnie przekładamy cukinie do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego masłem) i rozgniatamy widelcem. 

2 / 2

Jajka mieszamy ze śmietaną (jak mówią Francuzi: ubijamy na omlet, czyli starannie, ale nie za bardzo, żeby nie podeszły wodą), doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą startej gałki muszkatołowej i wylewamy na rozgniecione cukinie. Lekko mieszamy i wstawiamy do gorącego pieca na kwadrans (aż wierzch będzie rumiany).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA