Zapiekane cukinie

Zapiekane cukinie
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cukinia - 3 średnieJajka - 3Śmietana 22 proc. - 250 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - do smakuMasło - do smarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Umyte cukinie kroimy w plasterki o grubości 1 cm i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez kwadrans, po czym starannie osączamy je na sicie, odciskając resztę wody. Następnie przekładamy cukinie do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego masłem) i rozgniatamy widelcem.
2 / 2
Jajka mieszamy ze śmietaną (jak mówią Francuzi: ubijamy na omlet, czyli starannie, ale nie za bardzo, żeby nie podeszły wodą), doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą startej gałki muszkatołowej i wylewamy na rozgniecione cukinie. Lekko mieszamy i wstawiamy do gorącego pieca na kwadrans (aż wierzch będzie rumiany).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory