Żeberka w winie

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 12.02.2020 16:52
(1 ocena)
OCEŃ
Żeberka w winie
Żeberka w winie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Rozgrzewamy piekarnik do 140 st. C. W żeliwnym garnku podgrzewamy 30 ml oleju. Żeberka nacieramy solą i pieprzem. Partiami podsmażamy je na złoty kolor.

2 / 6

Zlewamy tłuszcz z naczynia, wlewamy świeży olej - 50 ml. Wrzucamy cebule pokrojone w cząstki, posiekany czosnek i gałązki tymianku. Smażymy 5 minut, mieszając.

3 / 6

Wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, wlewamy sok i wino. Doprowadzamy do wrzenia, dalej mieszając.

4 / 6

Zanurzamy żeberka w sosie, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 3 godziny.

5 / 6

Ostrożnie wyjmujemy mięso łyżką cedzakową (będzie miękkie, może się rozpadać) i odstawiamy.

6 / 6

Zbieramy nadmiar tłuszczu z powstałego sosu, cedzimy przez gazę, wlewamy z powrotem do garnka i redukujemy przez 10-15 minut. Ponownie cedzimy, doprawiamy i polewamy żeberka. Posypujemy pestkami granatu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps