Żeberka w winie

- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Olej rzepakowy - 80 mlŻeberka - 2 kg, pokrojone na 8-centymetrowe kawałkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCebula - 2Czosnek - 3 ząbkiTymianek świeży - 8 gałązekMąka pszenna - 30 gGranat - 750 ml świeżego soku (z 6-7 owoców, oczyszczone z białej błonki pestki trzeba zmiksować i przecedzić)Wino czerwone - 250 mlGranat - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 140 st. C. W żeliwnym garnku podgrzewamy 30 ml oleju. Żeberka nacieramy solą i pieprzem. Partiami podsmażamy je na złoty kolor.
Zlewamy tłuszcz z naczynia, wlewamy świeży olej - 50 ml. Wrzucamy cebule pokrojone w cząstki, posiekany czosnek i gałązki tymianku. Smażymy 5 minut, mieszając.
Wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, wlewamy sok i wino. Doprowadzamy do wrzenia, dalej mieszając.
Zanurzamy żeberka w sosie, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 3 godziny.
Ostrożnie wyjmujemy mięso łyżką cedzakową (będzie miękkie, może się rozpadać) i odstawiamy.
Zbieramy nadmiar tłuszczu z powstałego sosu, cedzimy przez gazę, wlewamy z powrotem do garnka i redukujemy przez 10-15 minut. Ponownie cedzimy, doprawiamy i polewamy żeberka. Posypujemy pestkami granatu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory