Zimne nóżki
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Golonka - 1Wieprzowina - 2 nogiCzosnek - 1 główkaLiść laurowy - 1Ziele angielskie - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPieprz czarny w ziarnach - do smakuMajeranek świeży - do smakuWłoszczyzna - 1Żelatyna - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby były ledwie przykryte. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz pół główki czosnku. Przypraw solą i pieprzem (wywar powinien być słony), gotuj 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki rozgotowane, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez gazę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj nożem. Ponownie włóż do wywaru, przypraw majerankiem i roztartym czosnkiem (ew. jeszcze solą i pieprzem). Wszystko razem zagotuj, dodając łyżkę żelatyny (namoczonej wcześniej w zimnej wodzie). Po ostudzeniu wylej do foremek, małych miseczek lub filiżanek. Podawaj z chrzanem, octem, grzybami marynowanymi, cytryną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory