Zrazy bite pod cebulą
Zrazy bite pod cebulą
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Rostbef - 1 kg wołowegoCebula - 4Mąka pszenna - 20 dagOlej rzepakowy - 200 mlWino czerwone - 100 mlMusztarda stołowa - do posmarowaniaMasło - do sosuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso pokrój na zrazy, lekko rozbij, skrop olejem i posmaruj musztardą. Ułóż w misce, wstaw do lodówki. Cebule pokrój na plastry, włóż do miseczki i posyp mąką. Przykryj, potrząśnij miseczką, aby okleiły się mąką. Przełóż na sitko i otrząśnij z nadmiaru mąki. Ponacinaj brzegi zrazów. Oprósz solą i pieprzem po jednej stronie, a mąką po drugiej. Na oleju usmaż najpierw plastry cebuli. Zdejmij, a na tym samym tłuszczu usmaż zrazy: najpierw 5 minut od strony z mąką, a po odwróceniu jeszcze 5 minut. Zdejmij z patelni. Zrób sos: tłuszcz ze smażenia połącz z winem i grudką masła. Zagotuj, mieszając. Zrazy posyp cebulą, sos podawaj osobno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory