Zupa czosnkowa tradycyjna
Zupa czosnkowa tradycyjna
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czosnek - 6 ząbkówPomidory - 2Cebula - 2Olej rzepakowy - 3 łyżkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuWłoszczyzna - 1Liść laurowy - Do smakuRyż biały - Szklanka ugotowanego na sypka (ewentualnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Włoszczyznę czyścimy, kroimy w zapałkę, prócz pora, którego kroimy w talarki. Cebule kroimy w kostkę. Razem dusimy na oleju 10 min.
2 / 3
Przekładamy do garnka i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Warzywa zalewamy 1 l wrzącej wody, dodajemy sól, pieprz, listek laurowy, ew. majeranek i gotujemy, aż zmiękną. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i natychmiast podajemy.
3 / 3
Zupę można udekorować pietruszką lub obranymi i usmażonymi ząbkami czosnku. Do każdej porcji zupy można dodać ugotowany ryż. Doskonale smakuje też z kromką chleba razowego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory