Zupa czosnkowa tradycyjna

Magazyn Kuchnia/Dorota Biały 28.01.2021 17:15
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa czosnkowa tradycyjna
Zupa czosnkowa tradycyjna
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Włoszczyznę czyścimy, kroimy w zapałkę, prócz pora, którego kroimy w talarki. Cebule kroimy w kostkę. Razem dusimy na oleju 10 min.

2 / 3

Przekładamy do garnka i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Warzywa zalewamy 1 l wrzącej wody, dodajemy sól, pieprz, listek laurowy, ew. majeranek i gotujemy, aż zmiękną. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i natychmiast podajemy.

3 / 3

Zupę można udekorować pietruszką lub obranymi i usmażonymi ząbkami czosnku. Do każdej porcji zupy można dodać ugotowany ryż. Doskonale smakuje też z kromką chleba razowego.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps