Zupa grzybowa z kawiorem
Zupa grzybowa z kawiorem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
trudny
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Grzyby - 60 dag (mogą być pieczarki)Masło - do smażeniaŚmietana kremówka 36 proc. - 500 mlPorto - 100 mlBulion drobiowy - 4 łyżki esencjonalnegoMleko 2.0 proc. - 400 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŚmietana 12 proc. - 200 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlKawior czerwony - 6 dag (z łososia)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby pokrój na plasterki grubości 3-4 mm. W garnku o grubym dnie stop masło i usmaż na nim grzyby. Dodaj śmietankę kremówkę, porto i wywar. Doprowadź do wrzenia i gotuj około l0 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mleko. Wymieszaj, zagotuj i przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem dodaj śmietankę 12-proc. i roztrzep zupę trzepaczką, aby była spieniona. Ubij na sztywno 100 ml śmietany kremówki (możesz też zmiksować obie śmietany ze składnikami zupy). Zupę przelej na ogrzane talerze, na wierzchu rozłóż porcje bitej śmietany i kawioru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory