Zupa imbirowa na kaczce

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 06.02.2020 12:53
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa imbirowa na kaczce
Zupa imbirowa na kaczce
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Imbir kroimy w 2-centymetrowe krążki. Nieobraną cebulę dzielimy na ćwiartki. Marchewki, łodygi selera oraz trawę cytrynową przecinamy na trzy części. Kaczkę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą; musi być cała przykryta. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i gotujemy godzinę. Wkładamy marchew, seler, trawę cytrynową. Od kolendry odcinamy łodyżki (liście odkładamy) i wrzucamy je do garnka. Dodajemy przekrojone na pół papryczkę i limonki, liście limonki oraz grzyby. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, ewentualnie dolewając odrobinę wody, jeśli wywar zbytnio odparuje. Studzimy, cedzimy. Warzywa i przyprawy wyrzucamy. Zkaczki zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na niewielkie kawałki. Wywar podgrzewamy i solimy. Na dnie talerzy układamy trochę posiekanej czerwonej cebuli, chilli pokrojone w krążki oraz kawałki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy sokiem z limonek, posypujemy posiekaną kolendrą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.