Zupa imbirowa na kaczce
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Imbir - kłącze o długości 15 cmCebula czerwona - 1Marchewka - 3Seler naciowy - 3 łodygiTrawa cytrynowa - 1 pałkaKaczka - 1 (1.3 kg)Kolendra (natka) - pęczekChili - 1 czerwona papryczkaLimonka - 2 owoce i 4 liścieGrzyby suszone - 2 grzyby shiitakeSól - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Imbir kroimy w 2-centymetrowe krążki. Nieobraną cebulę dzielimy na ćwiartki. Marchewki, łodygi selera oraz trawę cytrynową przecinamy na trzy części. Kaczkę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą; musi być cała przykryta. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i gotujemy godzinę. Wkładamy marchew, seler, trawę cytrynową. Od kolendry odcinamy łodyżki (liście odkładamy) i wrzucamy je do garnka. Dodajemy przekrojone na pół papryczkę i limonki, liście limonki oraz grzyby. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, ewentualnie dolewając odrobinę wody, jeśli wywar zbytnio odparuje. Studzimy, cedzimy. Warzywa i przyprawy wyrzucamy. Zkaczki zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na niewielkie kawałki. Wywar podgrzewamy i solimy. Na dnie talerzy układamy trochę posiekanej czerwonej cebuli, chilli pokrojone w krążki oraz kawałki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy sokiem z limonek, posypujemy posiekaną kolendrą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory