Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - 1/4 szklanki oliwy extra virgin fruttatoCebula biała - jedna duża posiekanaCzosnek - jeden ząbek pokrojony w cienkie plasterkiPomidory - dwa duże, dojrzałe, mięsiste i pokrojone na ćwiartkiBulion drobiowy - litr (może być warzywny lub świeżo wyciśnięty sok)Bazylia - 1/4-1/2 szklanki świeżych pokrojonych w paseczki liściSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wkładamy cebulę i czosnek, szklimy, mieszając, około 3 min. Dodajemy ćwiartki pomidorów, dusimy około 15 min. Wlewamy bulion lub sok pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku, wsypujemy bazylię. Gotujemy na malutkim ogniu około 10 min, aż pomidory się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, studzimy, cedzimy przez gęste sitko, aby usunąć nasionka i skórki. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku. Zupę można podgrzać lub podawać na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory