Zupa pomidorowa

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 17:54
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wkładamy cebulę i czosnek, szklimy, mieszając, około 3 min. Dodajemy ćwiartki pomidorów, dusimy około 15 min. Wlewamy bulion lub sok pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku, wsypujemy bazylię. Gotujemy na malutkim ogniu około 10 min, aż pomidory się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, studzimy, cedzimy przez gęste sitko, aby usunąć nasionka i skórki. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku. Zupę można podgrzać lub podawać na zimno.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps