Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Szczaw - 200 gRosół - 1 l (z kostki)Śmietana 18 proc. - 1/4 lJajka - 2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Szczaw (zebrany np. na pobliskiej łące) przebieramy, odcinamy i wyrzucamy łodyżki, a same listki dokładnie płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by woda przykryła liście. Chwilę gotujemy, po czym szczaw odcedzamy, a gdy lekko przestygnie, drobno siekamy.
2 / 2
Rosół zagotowujemy, dodajemy do niego szczaw i zestawiamy z ognia. Wlewamy roztrzepaną śmietanę i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z jajami ugotowanymi na twardo i pokrajanymi w ćwiartki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory