Zupa szczawiowa

Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:46
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Szczaw (zebrany np. na pobliskiej łące) przebieramy, odcinamy i wyrzucamy łodyżki, a same listki dokładnie płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by woda przykryła liście. Chwilę gotujemy, po czym szczaw odcedzamy, a gdy lekko przestygnie, drobno siekamy. 

2 / 2

Rosół zagotowujemy, dodajemy do niego szczaw i zestawiamy z ognia. Wlewamy roztrzepaną śmietanę i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z jajami ugotowanymi na twardo i pokrajanymi w ćwiartki.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps