Zupa z bazylią, czyli soupe au pistou
![Zupa z bazylią, czyli soupe au pistou](https://bi.im-g.pl/im/c1/e6/d9/z14280385IDR,Zupa-z-bazylia.jpg)
Zupa z bazylią (Soupe au pistou)
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Fasola biała sucha - 1 kg (najlepiej w strączkach)Fasolka szparagowa żółta - 1 kgZiemniaki - 4Marchewka - 3Pomidory - 5 dużych dojrzałychCukinia - 4Czosnek - 2 ząbkiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
-
Pasta bazyliowa
Bazylia - duży pęczekCzosnek - 4 ząbkiOliwa - 1/2 szklankiSer - 10 dag mielonego (najlepiej pół na pół Gruyerea i holenderskiego Mimolette)Ser żółty - trochę tartego do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Białą fasolę łuskamy ze strączków, szparagową - oczyszczamy z łyka. Kabaczki myjemy i, nie obierając, kroimy na kawałki. Czosnek zgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a oskrobane marchewki - w talarki. Pomidory sparzamy, obieramy i grubo siekamy.
2 / 4
Wszystkie jarzyny wrzucamy do dużego garnka, zalewamy 2,5-3 litrami wody, dodajemy sól, pieprz i gotujemy 2 godz., często mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodajemy makaron.
3 / 4
Robimy pastę bazyliową: bazylię myjemy i odcinamy listki. Czosnek obieramy i lekko zgniatamy. Wszystko miksujemy z oliwą, dodając stopniowo ser.
4 / 4
Przed podaniem dodajemy pastę do zupy. W osobnym naczyniu podajemy tarty ser do posypania zupy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory