Zupa z bazylią, czyli soupe au pistou

Magazyn Kuchnia 14.04.2021 17:18
(brak ocen)
OCEŃ
Zupa z bazylią, czyli soupe au pistou
Zupa z bazylią (Soupe au pistou)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Białą fasolę łuskamy ze strączków, szparagową - oczyszczamy z łyka. Kabaczki myjemy i, nie obierając, kroimy na kawałki. Czosnek zgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a oskrobane marchewki - w talarki. Pomidory sparzamy, obieramy i grubo siekamy. 

2 / 4

Wszystkie jarzyny wrzucamy do dużego garnka, zalewamy 2,5-3 litrami wody, dodajemy sól, pieprz i gotujemy 2 godz., często mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodajemy makaron. 

3 / 4

Robimy pastę bazyliową: bazylię myjemy i odcinamy listki. Czosnek obieramy i lekko zgniatamy. Wszystko miksujemy z oliwą, dodając stopniowo ser. 

4 / 4

Przed podaniem dodajemy pastę do zupy. W osobnym naczyniu podajemy tarty ser do posypania zupy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA