Zupa z jasnej soczewicy
Zupa z jasnej soczewicy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Soczewica żółta - 40 dagMarchewka - 1Ziemniaki - 1Jagnięcina - 25 dag mielonej (lub wołowiny/cielęcinyOliwa - Wg uznaniaSól - Wg uznaniaPieprz czarny mielony - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Soczewicę płuczemy, marchewkę i ziemniaka obieramy. Wrzucamy do garnka z 1,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pół godziny na małym ogniu. Miksujemy lub przecieramy przez gęste sito, doprawiamy solą.
2 / 2
Mięso solimy i pieprzymy, wyrabiamy i formujemy niewielkie kulki. Podsmażamy na odrobinie oliwy, wrzucamy do zupy, zagotowujemy i natychmiast podajemy. Uwaga: pulpeciki możemy zastąpić grzankami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory