Zwijana pieczeń cielęca
Zwijana pieczeń cielęca
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cielęcina - 1.5 kg bez kości (np. z łopatki lub mostka)Sól - do smakuGałka muszkatołowa - szczyptaSok cytrynowy - z 1 małejSłonina - 150 g w cieniutkich plasterkachOcet winny - 2 łyżkiMasło klarowane - 2 łyżkiŚmietana 18 proc. - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mięso rozbijamy tłuczkiem, formując z niego prostokątny płat. Nacieramy solą i gałką muszkatołową, skrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy plasterkami słoniny i ciasno zwijamy zaczynając od dłuższego brzegu. Owiązujemy roladę białym bawełnianym sznurkiem, wkładamy do podłużnej salaterki, lekko skrapiamy octem winnym, przykrywamy pergaminem i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce. Każdego dnia kilka razy przewracamy mięso, by dobrze się zamarynowało.
2 / 2
Wyjmujemy, solimy, odstawiamy jeszcze na 3 godziny. Pieczemy 75 minut na ruszcie w 180 st. C (pod mięsem wcześniej ustawiamy naczynie, do którego będzie ściekał sos). W czasie pieczenia często polewamy mięso sklarowanym stopionym masłem, a na końcu śmietaną, by powstał zawiesisty sos.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory