Zwijana pieczeń cielęca

Magazyn Kuchnia 04.10.2020 18:05
(brak ocen)
OCEŃ
Zwijana pieczeń cielęca
Zwijana pieczeń cielęca
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Mięso rozbijamy tłuczkiem, formując z niego prostokątny płat. Nacieramy solą i gałką muszkatołową, skrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy plasterkami słoniny i ciasno zwijamy zaczynając od dłuższego brzegu. Owiązujemy roladę białym bawełnianym sznurkiem, wkładamy do podłużnej salaterki, lekko skrapiamy octem winnym, przykrywamy pergaminem i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce. Każdego dnia kilka razy przewracamy mięso, by dobrze się zamarynowało.

2 / 2

Wyjmujemy, solimy, odstawiamy jeszcze na 3 godziny. Pieczemy 75 minut na ruszcie w 180 st. C (pod mięsem wcześniej ustawiamy naczynie, do którego będzie ściekał sos). W czasie pieczenia często polewamy mięso sklarowanym stopionym masłem, a na końcu śmietaną, by powstał zawiesisty sos.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.