Ciastka z pestkami i nasionami - pysznie i zdrowo [4 PRZEPISY]

Smaczne i chrupiące - ciastka z pestkami lub nasionami to doskonała przekąska na co dzień i od święta. I pięknie się prezentują! Oto nasze przepisy.
Drugie śniadanie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drugie śniadanie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami Fot. Marcin Klaban

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Wszystko, co musisz zrobić w przypadku tych ciastek, to wymieszać składniki i upiec. Nie ma w nich białego cukru i mąki, więc są świetne dla osób, które chcą ograniczyć te produkty w swojej diecie.

Składniki:

2 garści płatków owsianych
1 garść rodzynek
2 łyżki sezamu
4 łyżki miodu
2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160 st. C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.

Autor: Tomek Woźniak

Zobacz także nasz przepis na ciasteczka z amarantusa z żurawiną:

Kruche ciasteczka z ziarnami Kruche ciasteczka z ziarnami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Kruche ciastka z pestkami

Ciastka z pestkami, które były wcześniej uprażone na patelni, będą smakowały lepiej - taki zabieg wydobywa z ziaren dyni i słonecznika smak i aromat.

Składniki:

200 g zimnej margaryny pokrojonej w małe kawałki
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2.5 szklanki mąki
sól
1 żółtko do posmarowania
mała garść ziaren słonecznika
mała garść ziaren dyni

Sposób przygotowania:

Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki, lekko oprósz solą i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki margaryny i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Masę dodaj do mąki i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagniataj niezbyt długo, żeby nie zrobiło się twarde. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia). Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp uprażonymi ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg 150 st. C) na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.

Autor: Junona Lamcha-Grynberg

Wytrawne ciastka z makiem Wytrawne ciastka z makiem Fot. Giedre Barauskiene

Wytrawne ciastka z makiem

To dowód na to, że ciastka z makiem mogą być wytrawne i pyszne.

Składniki (na 30 ciastek):

1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki
60 g zimnego masła
2 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy (180 st. C, 10-15 minut). Jeśli któreś ciastko zbytnio wyrośnie - spłaszczamy je łyżką. Takie ciastka pasują do sera lub foie gras.      OPAKOWANIE:1. Przygotowujemy drewniane pudełko po serze camembert (takie ma na przykład Camembert Le Rustique).2. Ostudzone ciastka układamy po kilka w piramidki i związujemy kawałkiem rafii lub wstążką. 3. Z ozdobnego papieru wycinamy kółko i wkładamy je do przykrywki pudełka. Spód pudełka wyściełamy cieniutką bibułą.4. Z zewnątrz oklejamy pudełko aksamitną wstążką. Można też wziąć tylko spód pudełka, ułożyć w nim więcej ciastek i zawinąć w celofan.

Autor: Giedré Barauskiené

Gryczane muffinki Gryczane muffinki ANDRZEJ KRASOWSKI

Gryczane muffinki

Ciastka z nasionami lnu i sezamem to świetny pomysł na... obiad. Tak, wśród składników nie ma cukru, znajdą się natomiast m.in. burak i przecier pomidorowy.

Składniki:

100 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki migdałów
1 łyżka oleju
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli
6 łyżek sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki mąki kukurydzianej
Sos:
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki mleka roślinnego
1 mały burak
2 szczypty soli
pieprz
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Sezam, migdały, czosnek i siemię lniane mielemy na drobną kaszkę. Przesypujemy do miski, mieszamy z resztą składników. Odstawiamy na 30 minut, aby masa spęczniała. Formujemy kulki i wkładamy je do foremki na muffinki, wysmarowanej oliwą. Pieczemy 25 minut w 180°C. Przygotowujemy sos. Miksujemy buraka z mlekiem i czosnkiem. Dodajemy kaszę gryczaną i resztę składników, blendujemy na aksamitną masę. Przekładamy do rondla, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Upieczone muffinki podajmy z ciepłym sosem i ulubioną surówką.

Autor: Joanna Szachowska-Tarkowska


Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.