Kasza jaglana, manna, jęczmienna i gryczana wytrawnie i na słodko

Kilka ostatnich lat to dobry czas dla kasz. Coraz częściej pojawiają się na naszych stołach i doceniamy, jak bardzo zdrowa i smaczna jest kasza. Oto kilka inspiracji, które pomogą sięgać po jej różne rodzaje.
Zapiekanka dyniowa z kaszą jaglaną Zapiekanka dyniowa z kaszą jaglaną ANDRZEJ KRASOWSKI

Kasza jaglana wytrawnie: Zapiekanka dyniowa z kaszą jaglaną

Kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych kasz. Zapiekana może być świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

2 cebule
oliwa do smażenia
2 łyżeczki ulubionej przyprawy
marchew
ok. 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
15 pieczarek
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
Sos:
szklanka pestek słonecznika
1/2 startej marchewki
szklanka wody
1.5 szkl. dyni startej na tarce
1-2 ząbki utartego czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 szczypty soli
pieprz
kilka łyżek kaszy jaglanej
1/3 szklanki zmielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy przyprawy, starte marchewkę i pieczarki. Smażymy razem ok. 10 minut, przed koniec smażenia dodajemy czosnek. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli warzywa będą przywierać do patelni, wlewamy dwie łyżki wody. Dodajemy sok z cytryny. Usmażone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną. Składniki sosu miksujemy na gładką masę. Zaczynamy od pestek słonecznika, rozdrabniamy je na drobny pył. Dodajemy resztę składników, dolewając sukcesywnie wodę - sos powinien mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Gdyby był za gęsty, dolewamy wodę, za rzadki, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3/4 sosu dodajemy do masy warzywno-jaglanej, mieszamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Masę uklepujemy spodem łyżki. Wierzch polewamy pozostałym sosem, posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 30-40 minut 170°C.

Autor: Joanna Szachowska-Tarkowska


Sernik jaglany Sernik jaglany haps

Kasza jaglana na słodko: Sernik jaglany, czyli łamiemy zasady

Sernik bez sera? To możliwe!

Składniki:

200 g ciastek maślanych
100 g rozpuszczonego masła
szklanka orzechów nerkowca
szklanka suchej kaszy jaglanej (około 200 g)
50 ml miodu
sok z 1 cytryny
szklanka suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
migdały
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Pyzy ze szpinakiem Pyzy ze szpinakiem Fot. Łukasz Zandecki

Kasza manna wytrawnie: Pyzy ze szpinakiem

Kasza manna to dla wielu smak dzieciństwa - podawana była z mlekiem, czasem z dodatkiem soku malinowego. A może by tak spróbować manny ze... szpinakiem?

Składniki:

300 g szpinaku
2 łyżki masła
1/2 szklanki kaszy manny
2 szklanki surowych startych ziemniaków
sól
masło do polania

Sposób przygotowania:

Szpinak blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła, odcedzamy i drobno siekamy. Przekładamy do rondelka na pozostałe rozgrzane masło, dodajemy kaszę mannę i podsmażamy, starannie mieszając, przez parę minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza napęcznieje. Do ciepłej masy szpinakowej dodajemy odciśnięte ziemniaki i sól do smaku. Dwiema łyżkami formujemy okrągłe pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy polane masłem.

Torcik a la Sacher Torcik a la Sacher Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Kasza manna na słodko: Torcik a'la Sacher

Oryginalny przepis na tort Sachera pochodzi z XIX wieku. To jego nowocześniejsza wersja.

Składniki:

850 g masy makowej do łamańców
4 łyżki kaszy manny
6 jajek
szczypta soli
słoik konfitury morelowej
Kuwertura czekoladowa:
1/2 szklanki śmietanki kremówki
50 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru morelowego

Sposób przygotowania:

Masę makową mieszamy z kaszą manną. Żółtka dokładnie ucieramy na puszystą masę (5-7 minut). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy makowej najpierw przelewamy żółtka, mieszamy, a potem dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 21 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Na dnie piekarnika ustawiamy rondel z wodą i pieczemy 40 minut. Dobrze studzimy i kroimy na dwa blaty. Każdy smarujemy konfiturą morelową, układamy jeden na drugim. Ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej (w tym czasie stężeje). Robimy kuwerturę: do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, mieszając, aż polewa będzie lśniąca. Zdejmujemy z ognia, wlewamy likier morelowy i mieszamy. Polewamy torcik. Schładzamy.

Autor: Honorata Piwowarska

Budyń jęczmienny ze śliwkami Budyń jęczmienny ze śliwkami Marta Dymek (jadlonomia.com)

Kasza jęczmienna na słodko: Budyń jęczmienny ze śliwkami

Już nigdy nie sięgniecie po budyń z torebki!

Składniki:

3 szklanki mleka ryżowego
3 łyżki oleju o delikatnym smaku i zapachu np. z pestek winogron
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1/4 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
250 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania:

Do małego rondla z grubym dnem wlewamy mleko i olej, dodajemy kaszę, 1/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie większość mleka. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, wrzucamy owoce do drugiego rondla. Dodajemy łyżkę wody, łyżkę cukru trzcinowego, cynamon i kardamon. Podgrzewamy 3-5 minut na małym ogniu, aż śliwki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Gorącą kaszę szybko miksujemy w blenderze, rozlewamy do miseczek i podajemy ze śliwkami.

Autor: Marta Dymek

Gryczane muffinki Gryczane muffinki ANDRZEJ KRASOWSKI

Kasza gryczana wytrawnie: Gryczane muffinki

Wytrawne muffinki, w których kasza gryczana jest dodawana zarówno do ciasta, jak i do sosu.

Składniki:

100 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki migdałów
1 łyżka oleju
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli
6 łyżek sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki mąki kukurydzianej
Sos:
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki mleka roślinnego
1 mały burak
2 szczypty soli
pieprz
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Sezam, migdały, czosnek i siemię lniane mielemy na drobną kaszkę. Przesypujemy do miski, mieszamy z resztą składników. Odstawiamy na 30 minut, aby masa spęczniała. Formujemy kulki i wkładamy je do foremki na muffinki, wysmarowanej oliwą. Pieczemy 25 minut w 180°C. Przygotowujemy sos. Miksujemy buraka z mlekiem i czosnkiem. Dodajemy kaszę gryczaną i resztę składników, blendujemy na aksamitną masę. Przekładamy do rondla, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Upieczone muffinki podajmy z ciepłym sosem i ulubioną surówką.

Autor: Joanna Szachowska-Tarkowska


"Fawor" z jabłkiem na gryczanej poduszce w miodowym sosie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kasza gryczana na słodko: "Fawor" z jabłkiem na gryczanej poduszce w miodowym sosie

To nie jest proste danie, ale prezentuje się tak pięknie, że warto się dla takiego efektu trochę pomęczyć w kuchni.

Składniki:

Ciasto:
100 g mąki pszennej
3 żółtka
15 g masła
1 łyżka śmietany 18 proc.
5 ml spirytusu
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
2 renety landsberskie
2 łyżki płatków migdałowych
tłuszcz do smażenia
5 g marcepanu
Kasza waniliowa:
50 g kaszy gryczanej
1 łyżka cukru
100 ml mleka 2 proc.
1 laska wanilii
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Pianka jabłkowa:
300 ml soku jabłkowego
100 ml miodu pitnego dwójniaka
2 g lecytyny
Do dekoracji:
cukier puder
listki świeżej mięty
1/2 szklanki malin

Sposób przygotowania:

Z mąki, żółtek, masła, śmietany, spirytusu i soli zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto zbijaj przez ok. 10 minut, aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, obsmaż na maśle z dodatkiem płatków migdałowych. Ciasto rozwałkuj, powykrawaj krążki. Na każdy krążek ciasta nałóż cząstkę jabłka z dodatkiem marcepanu. Przykryj drugim krążkiem ciasta i sklej. W garnku rozgrzej olej. "Fawory" smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złociste, odłóż do odsączenia. W garnku połącz mleko z cukrem, wanilią i mielonym cynamonem. Dodaj kaszę i ugotuj ją na sypko. 100 ml soku wymieszaj z miodem pitnym oraz z malinami (kilka malin zostaw do dekoracji) i zmiksuj. Pozostały sok wymieszaj z lecytyną i ubij na pianę. Na talerzu ułóż porcję ciepłej kaszy, uformowanej za pomocą okrągłego pierścienia lub foremki, oprzyj na niej usmażone fawory i polej pianą z soku jabłkowego oraz sosem malinowym. Całość udekoruj malinami, listkami mięty i cukrem pudrem.

Autor: Marek Ciureja, Bartosz Lenkiewicz


Copyright © Agora SA