Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce

Często jemy je na słodko, z dodatkiem dżemu, owoców, bitej śmietany, cukru pudru, czy też czekolady. Doskonale smakują jednak również na słono, wypełnione pysznym farszem z różnych serów, szpinaku, grzybów lub mięsa. Przygotuj je tak jak lubisz - złożone w rożek, zapieczone pod pierzynką z beszamelu, albo jako złociste, chrupiące krokiety.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą Naleśniki ze szpinakiem i ricottą Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą możesz podać zarówno na obiad, jak i sycące śniadanie. Wypróbuj również nasz przepis na naleśniki nadziewane szpinakiem z sosem z gorgonzoli lub naleśniki orientalne ze szpinakiem.

Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek
tymianek
sól
olej

Farsz:
300 g świeżego szpinaku
150 g sera ricotta
2-3 ząbki czosnku
oliwa
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut.
Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, uważając, żeby się nie przypalił, dodaj umyty i osuszony szpinak i przesmażaj, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor, zawijaj w nie farsz. Gotowe naleśniki możesz zjadać od razu lub odsmażać na niewielkiej ilości masła.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

naleśniki bolońskie naleśniki bolońskie haps

Naleśniki z sosem bolońskim

Jaka byłaby idealna restauracja? Wchodzisz, czytasz menu i podobają Ci się dwie pozycje np. krem z brokułów i polędwiczka wieprzowa. Mówisz kelnerowi jak jest, a o przynosi ci danie spełniające twoje oczekiwania - czyli polędwiczkę w kremie brokułowym. Genialne co? Zainspirowani tą ideą wymyliśmy przepis na naleśniki bolońskie. To smak dobrego biznesu

Składniki:
 
Składniki na sos boloński:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1 puszka krojonych pomidorów
150 ml bulionu
1 łyżeczka rozmarynu
sól
pieprz

Składniki na naleśniki:
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml wody
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
100 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj sos boloński: cebulę, marchewkę oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Dodaj pokrojone warzywa i smaż około 5 minut. Dopraw mięso z warzywami solą oraz pieprzem i dodaj łyżeczkę rozmarynu. Wlej wino i podgrzewaj, aż cały płyn odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion i duś na małym ogniu około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje.

W międzyczasie usmaż naleśniki: w dużej misce umieść jajka, mleko i wodę. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Dno prostokątnej formy do zapiekania (20x30cm) posmaruj beszamelem. Na każdym naleśniku rozsmaruj po dużej łyżce sosu bolońskiego i pozwijaj naleśniki w roladki. Zwinięte naleśniki ułóż ciasno w formie do pieczenia, polej je sosem beszamelowym i posyp tartym żółtym serem. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut

naleśniki szpinakowe naleśniki szpinakowe haps

Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Zielone menu nie do końca do ciebie przemawia? Być może nie poznałeś jeszcze przepisów, jak dobrze przemycić warzywa w daniu. Naszym naleśnikom nikt się nie oprze.

Składniki:

200 g mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml wody
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
80 g świeżego szpinaku
50 g roztopionego masła
250 g kremowego serka
200 g wędzonego łososia
3-4 garści mieszanki sałat
 
Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj mleko, wodę oraz jajka i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj świeże liście szpinaku i dokładnie zblenduj. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony.

Usmażone naleśniki posmaruj kremowym serkiem, rozłóż na nich kawałki wędzonego łososia oraz mieszankę sałat i pozwijaj w roladki.

 Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Tort naleśnikowy

Taki nietypowy 'tort' możesz przygotować zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej (np. cytrynowy, bananowy). Więcej przepisów na dania z pieczarkami>>

Składniki:

300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju

Na sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
1/2 l mleka
100 g tartego ementalera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Na ciasto:
250 g mąki
2 jaja
1/2 l mleka
szczypta soli
1 łyżka masła do posmarowania tortu

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę obieramy, czyścimy i drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy ok. 15 min. Robimy sos beszamelowy: postępujemy tak jak w przepisie podstawowym, a następnie dodajemy do niego tarty ementaler i podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy pieczarki z cebulą. Chwilkę razem dusimy i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mikserem składniki ciasta i smażymy cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Robimy tort. W żaroodpornym naczyniu układamy naleśnik. Smarujemy go sosem beszamelowym i przykrywamy następnym naleśnikiem. Postępujemy tak aż do wyczerpania naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku kładziemy łyżkę masła, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 min.

Autor: Maria Szkop

Galettes Bretonnes

Kiedy ukochany mówi ci, że nie będzie jadł naleśników na śniadanie, ty robisz mu Galettes Bretonnes, a on zjada je ze smakiem i chce takie same na obiad

Składniki na naleśniki:

250 g mąki gryczanej
2 jajka
500 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Dodatkowo:

po 1 jajku na naleśnik
szynka pokrojona w paski
dojrzewający żółty ser (starty na tarce o grubych oczkach)
drobno posiekany szczypiorek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę gryczaną przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka oraz wodę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec wlej olej i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut (w międzyczasie możesz pokroić szynkę, zetrzeć ser i posiekać szczypiorek).

Rozgrzej patelnię do naleśników i wylej na nią porcję ciasta. Kiedy naleśnik zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę i wbij na środek surowe jajko. Naokoło żółtka rozłóż paski szynki oraz tarty ser i złóż brzegi naleśnika do środka tworząc coś na kształt kwadratowej koperty. Kiedy jajko się zetnie zdejmij naleśnik z patelni. Posyp jajko solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.

Naleśniki meksykańskie Naleśniki meksykańskie PAWEŁ KISZKIEL

Naleśniki meksykańskie

Mięsożercy mogą dodać do farszu również nieco podsmażonego mięsa mielonego - np. wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Jeśli po złożeniu naleśników, będziecie chcieli je jeszcze upiec, możecie posypać je z wierzchu startym serem.

Składniki:

Ciasto podstawowe:
150-200 g mąki pszennej - połowę pszennej mąki zastępujemy mąką kukurydzianą i dodajemy łyżeczkę kurkumy
1/2 l mleka
2 jajka
szczypta soli

Farsz:
duża cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
2 łyżki oliwy
puszka pomidorów pelati (ok. 150 g)
200 g przecieru pomidorowego
100 g czerwonej fasoli z puszki
100 g białej fasoli z puszki
sól
pieprz
200 ml śmietany 18 proc.
2-3 owoce awokado

Sposób przygotowania:

Smażymy naleśniki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paseczki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Gdy wszystko się zarumieni, dorzucamy posiekane pomidory, chwilę dusimy i dodajemy przecier. Całość dusimy ok. 10 minut, dodajemy fasolę (możemy użyć także fasoli suchej, ale wtedy należy poprzedniego dnia ją namoczyć, a potem ugotować), doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę smażymy. Farsz nakładamy na naleśniki, składamy je w trójkąty, po czym podsmażamy na patelni lub zapiekamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Przed podaniem na każdym naleśniku kładziemy łyżkę śmietany i cząstkę awokado.

Krokiety Krokiety Fot. Agata Jakubowska /Agencja Wyborcza.pl

Krokiety

Krokiety z mięsem to zarówno pyszne samodzielnie danie (możesz podać je np. z pieczarkowym sosem), jak i wyśmienity dodatek do czerwonego barszczu. Do farszu możesz dodać mięso i warzywa, które pozostały z przygotowania rosołu.

Składniki:

Naleśniki:
50 ml oleju
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka (ok. 160 g)
sól
pieprz
olej do smażenia

Farsz:
1 włoszczyzna (marchew z pietruszką oraz porem i selerem)
300 g mięsa wieprzowego np. łopatki
1 duża cebula
1 bułka kajzerka
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
olej do smażenia

Do panierowania:
100 g bułki tartej
1 jajko
3 łyżki mleka
sól
pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obierz i umyj. Mięso oczyść, umyj i przekrój na pół. Przełóż włoszczyznę i mięso do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z garnka i dwukrotnie zmiel w maszynce. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju, lekko przestudź. Do mięsa dodaj cebulę, jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj naleśniki: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw ciasto do lodówki na godzinę, aby dojrzało. Smaż naleśniki na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, załóż do środka dwa boki i zawiń w rulon. Przygotuj tak wszystkie krokiety W misce roztrzep jajko, dodaj mleko i dopraw solą i pieprzem.
Gotowe krokiety maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor. Podawaj na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup, np. barszczu czerwonego.
Rady: Najlepsze do farszu będzie mięso użyte wcześniej do przygotowania rosołu. Farsz możesz zmodyfikować tak, jak lubisz, np. możesz dodać 2 posiekane i przesmażone z cebulą ząbki czosnku i doprawić całość ziołami.

Autor: Maria Szkop

Naleśniki buraczane Naleśniki buraczane haps

Naleśniki buraczane

Czy kiedykolwiek słyszeliście, żeby ktoś powiedział: 'o nie tylko nie to, znów naleśniki!?' Nie słyszeliście! Bo wszyscy kochają naleśniki. My też. Dlatego dziś kolejny przepis na to danie, w kolejnej, zupełnie nowej odsłonie. Przed Wami czerwone naleśniki z sokiem z buraków

Składniki:

Składniki na naleśniki:
150 g mąki pszennej
200 ml mleka
150 ml świeżego soku z buraków
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
 
Składniki na farsz:
500 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
250 g ricotty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj naleśniki: w dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko oraz sok z buraków i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Odstaw ciasto naleśnikowe do lodówki na co najmniej 15 minut. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.

Przygotuj farsz: świeży szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj, aż zwiędnie. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż szpinak na sitko i odciśnij go z nadmiaru wody.

Ricottę, ser feta oraz oliwę z oliwek, utrzyj w misce na dość jednolitą pastę. Dodaj odsączony szpinak, wymieszaj i dopraw całość solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewaj buraczane naleśniki i od razu podawaj.

Naleśniki na kefirze z chrupiącym bekonem i sosem orzechowym Naleśniki na kefirze z chrupiącym bekonem i sosem orzechowym Fot. Natalia Nowak-Bratek

Naleśniki na kefirze z chrupiącym bekonem i sosem orzechowym

Składniki:

200 g bekonu
125 ml syropu klonowego
80 g masła orzechowego
250 g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
250 g kefiru
jajko
łyżka oliwy
klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Bekon kroimy na plasterki (najlepiej na 8), układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. na 15 minut (bekon powinien być chrupiący). Osuszamy z tłuszczu. Syrop klonowy i masło orzechowe wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu 5 minut, mieszając. Sos odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Kefir mieszamy z jajkiem i oliwą. Wsypujemy mąkę z dodatkami, dokładnie wyrabiamy. Niewielką ilość klarowanego masła rozgrzewamy na patelni, układamy plasterek bekonu, polewamy ciastem tak, by przykryło bekon. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. W ten sam sposób smażymy resztę naleśników. Podajemy z ciepłym sosem orzechowym (schłodzony sos możemy przechowywać 5-6 dni w lodówce i przed podaniem podgrzać).

Autor: Honorata Piwowarska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.