W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć przepisu polskiej wege guru - Marty Dymek. O jej tofu zmieniającym życie słyszało już wielu, ale wciąż nie wszyscy. Sami przetestowaliśmy tę recepturę i... o mamo!
Sami tofu zmieniające życie przygotowujemy nieco inaczej niż przewiduje oryginalna wersja, ale efekt jest ten sam. Sprawdźcie nasz przepis.
Składniki:
Sos:
Sposób przygotowania:
Tofu przekrawamy wzdłuż na 3 części. Każdą z nich odsączamy na ręczniku papierowym, leciutko dociskając. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, po czym wkładamy tofu. Kawałki nie powinny się stykać - będzie je trudniej rozdzielić. Smażymy je z obu stron, aż się lekko zrumienią i odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop z agawy, wodę oraz starty imbir i czosnek. Sos przelewamy na patelnię i podgrzewamy na dużym ogniu. Gdy zacznie bulgotać, dodajemy tofu. Całość mieszamy, by kawałki dokładnie pokryły się sosem. Sos powinien już zgęstnieć, możemy więc zdjąć danie z patelni i podawać.
Świetnie smakuje z ryżem, na przykład jaśminowym. Tofu można posypać posiekanym szczypiorkiem i uprażonym sezamem. Poezja!
Kolejny przepis również inspirowany jest recepturą znanego wege foodie erVegana, którą znaleźliśmy w jego książce "Roślinny comfort food dla każdego". O tych skwarkach pisaliśmy już jakiś czas temu i warto je sobie przypomnieć, bo one także zmieniają życie. Odkąd zrobiliśmy je po raz pierwszy, nasi (bardzo) mięsożerni znajomi nie wyobrażają sobie przyjęcia bez sałatki z ich dodatkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tofu przekrawamy wzdłuż na 3 plastry, każdy z nich układamy na kawałku ręcznika papierowego, przykrywamy drugim i lekko dociskamy, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie rozdrabniamy je palcami (można użyć widelca) na kawałki przypominające skwarki. Całość w misce doprawiamy papryką wędzoną i sporą ilością soli oraz pieprzu. W tym momencie można też dodać chili. Wszystko mieszamy łyżką, by przyprawy dobrze pokryły tofu.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z olejem (jego ilość powinna przykryć dno). Gdy będzie porządnie nagrzana, wsypujemy tofu. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Na początku nie dotykamy skwarek, żeby się przyrumieniły, potem mieszamy szpatułką. Gdy się zezłocą, wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Studzimy i serwujemy tam, gdzie zwykłe skwarki z boczku - do sałatki, jajecznicy, jako okrasę do pierogów czy tłuczonych ziemniaków.
Można je przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Kto nie lubi nuggetsów? My uwielbiamy! Szczególnie dlatego, że klasycznego kurczaka można zastąpić niemal wszystkim. Próbowaliście nuggetsów z kalafiora albo halloumi? Z tofu także można je zrobić. Jak? Sprawdźcie:
Składniki:
Marynata:
Panierka:
Sposób przygotowania:
Tofu kroimy wzdłuż na 2 lub 3 części. Każdą z nich odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski z wymieszanymi składnikami marynaty, obtaczamy równomiernie i pozostawiamy na co najmniej kilkanaście minut, a najlepiej na godzinę.
Następnie zamarynowane tofu obtaczamy kolejno w mące, jajku lub aquafabie i bułce tartej. Smażymy na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
Nuggetsy z tofu można też upiec, wtedy będą bardziej fit. Wystarczy rozłożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. W międzyczasie należy je przełożyć na drugą stronę.
Podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzi się na przykład słodko-ostry sos azjatycki lub klasyki - czosnkowy albo barbecue.