To danie możesz przygotować wcześniej i tylko odgrzać przed samym podaniem. Uwaga odgrzewaj w kawałku i dopiero potem pokrój, inaczej farsz może się za bardzo wysuszyć.
Składniki:
4 ząbki czosnku
2 cebule
4 łyżki oliwy
1/2 kg mielonej wołowiny
2 marchewki
1 por
1 pęczek oregano
10 kropli sosu worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.
Autor: Tomek Woźniak
Pizza to jedno z dań, które na pewno sprawdzi się na imprezie. By było wygodniej ją jeść, nawet stojąc, można ją przygotować w formie poręcznych ruloników. Chcesz jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowanie przekąski? Wykorzystaj gotowe ciasto
Składniki:
Ciasto:
750 g mąki
350 ml wody
2 g suchych drożdży
50 ml oleju
1/2 łyżeczki soli
Na wierzch:
60 g pulpy pomidorowej
100 g mozzarelli do pizzy
8 listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, olejem oraz solą i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulę, rozwałkowujemy na placek, smarujemy pulpą pomidorową, posypujemy startą mozzarellą i listkami bazylii. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry i pieczemy 10-12 minut w 220 st. C. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem.
Autor: Ernest Jagodziński
Jeśli po czasie podanym w przepisie mięso nadal będzie za twarde, duś je nadal, aż odpowiednio zmięknie. Warto dodać do niego nieco czerwonego wytrawnego wina, które idealnie podkreśli smak dania.
Składniki:
1 i 1/2 kg udźca wołowego
5 cebul
1/2 kg ziemniaków
1 puszka pomidorów pelati
3 czerwone papryki
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
3 ząbki czosnku
sól
ostra papryka
smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i oprósz solą. Cebulę obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej smalec i zrumień mięso razem z cebulą, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie podlej wodą i duś do miękkości ok. 1 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodaj paprykę w proszku, drobno posiekany czosnek i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (małe ziemniaki mogą zostać w całości). Dopraw solą, dodaj puszkę pomidorów i duś kolejne 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką.
Autor przepisu: Zuzanna Wiciejowska
Krokieciki to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z kurczaka, które zostanie np. z rosołu. Można je podawać z ulubionym sosem: pomidorowym, czosnkowym, jogurtowo ziołowym.
Składniki:
50 g masła
4 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka
120 g ugotowanego kurczaka
50 g szynki
1 pęczek kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 jajko
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Zmiel lub rozdrobnij w malakserze ugotowanego kurczaka, szynkę pokrój w kostkę. Przygotuj beszamel: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gęsta pasta. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj mleko, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Ponownie postaw na ogniu i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Zestaw rondel z ognia, dodaj mielone mięso z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną szynkę, posiekaną natkę kolendry i gałkę muszkatołową. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na talerz, lekko spłaszcz, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na noc. Po tym czasie w głębokim talerzu roztrzep jajko, do drugiego wsyp bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi ze schłodzonej masy formuj niewielkie krokieciki, obtaczaj w jajku i w bułce tartej, przełóż na talerz i ponownie schłódź w lodówce około 1 godziny. W dużym garnku rozgrzej olej, wkładaj partiami krokieciki i smaż na złocisty kolor. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i podawaj.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Makaronowe muszle z ulubionym farszem to doskonały pomysł na gorące danie na imprezę. Możesz ugotować i nadziać je wcześniej, po czym zapiec przed samym podaniem.
Składniki:
20 dużych muszli
1 mały por
2 pomidory
1 żółta papryka
100 g szynki
1/2 opakowania fety
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj muszle na półtwardo, delikatnie wyjmij łyżka cedzakową, zahartuj w zimnej wodzie i osusz. Por pokrój w cienkie plasterki, paprykę, pomidory i szynkę - w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, przez 2-3 minuty przesmaż por z czosnkiem i szynką. Zdejmij z patelni i przestudź. W misce wymieszaj paprykę i pomidory z pokruszoną fetą, połącz z szynką z porem i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek i parmezan, dopraw pieprzem (solą już nie trzeba, ponieważ feta jest wystarczająco słona), bardzo dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij muszle. Ułóż je ciasno, jedna przy drugiej, w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 7 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).
Bigos to sztampowe imprezowe danie. Możesz je jednak zrobić w całkiem nowym wydaniu, jeśli zamiast kapusty dodasz... jabłka. Jabłkowy bigos jest również nieco szybszy do przygotowania od swojego klasycznego odpowiednika.
Składniki:
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki białego wytrawnego wina
kilka listków bazylii
po gałązce tymianku i majeranku
750 g kiełbasy
2 kg słodkich twardych jabłek
łyżka soku z cytryny
cebula
2-3 łyżki oleju
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
ostra mielona papryka
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Przecier pomidorowy przekładamy do rondelka, dodajemy wino, posiekaną bazylię, tymianek i majeranek, posypujemy solą i pieprzem, dusimy 5-6 minut. Kiełbasę kroimy na plasterki, a potem w paski. Jabłka obieramy, miąższ kroimy w słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kiełbasę, smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie, posypujemy solą i pieprzem, dusimy kilka minut. Dodajemy jabłka, posypujemy ostrą papryką, dusimy ok. 10 minut. Przyprawiamy (bigos powinien być pikantny). Najlepszy jest odgrzany na drugi dzień.
Autor: Honorata Piwowarska
Pieczeń rzymska świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Dodatek fety i suszonych pomidorów nada jej charakteru. Pamiętaj jednak, żeby wykorzystać fetę dobrej jakości, która w trakcie pieczenia zachowa swój kształt.
Składniki:
200 g sera feta
słoiczek suszonych pomidorów
500 g masy z mielonego mięsa z przepisu podstawowego
jajko
cząber
słodka mielona papryka
łyżka stopionego masła
2 łyżki śmietany 22-proc.
Sposób przygotowania:
Ser feta kroimy w małą kostkę. Pomidory osączamy z zalewy, kroimy na kawałki. Ser i pomidory dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiamy cząbrem i słodką papryką. Delikatnie wyrabiamy. Kawałek folii aluminiowej smarujemy stopionym masłem (błyszczącą stronę). Wkładamy do foremki tak, by folia wystawała ponad jej brzegi. Napełniamy masą mięsną, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy folią. Pieczemy 40 minut w 180 st. Odkrywamy, smarujemy pieczeń śmietaną i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Autor: Honorata Piwowarska
Pieczone pierogi możesz przygotować w kilku wariantach. Polecamy wersję 3 sery oraz wegańskie pierogi z soczewicą i żurawiną.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
0,5 kg mąki pszennej (można dać nieco więcej, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)
25 g drożdży świeżych lub 7 gram drożdży suszonych
250 g roztopionego i przestudzonego masła
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
opakowanie kwaśnej śmietany (ok 200 g)
pół szklanki letniego mleka (można dać nieco więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Farsz:
400 g baraniny lub wieprzowiny
250 g białej kapusty
1-2 cebule
sól i pieprz do smaku
Do smarowania:
1 jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania kibinów
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i cukrem, dodaj tyle mąki, by mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia, aż nieco podrośnie. Następnie zaczyn dodaj do mąki razem ze śmietaną, jajkami i masłem. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i pozostaw do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, pod ściereczką) na około 40 minut. Po tym czasie ponownie zagnieć.
Przygotuj farsz: Mięso, kapustę i cebulę pokrój drobno. Dopraw do smaku. Jeśli jest zbyt zwarty, można dodać do niego nieco wody.
Przygotowanie kibinów: Ciasto rozwałkuj na podsypanej niewielką ilością mąki stolnicy na grubość około 5 mm. Wycinaj z niego kółka o średnicy 12-15 cm (na przykład za pomocą kubka lub miseczki). Na środek każdego kółka nakładaj farsz. Zlepiaj jak pierogi. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ztopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut - aż kibiny będą złociste. Są pyszne na przykład jako dodatek do zup.
Autor: red.