Blok czekoladowy ze słoną nutą
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 400 g pełnego mleka w proszku
- herbatniki
- bakalie: rodzynki, orzechy, suszony ananas, kandyzowane wiśnie, pistacje
precle do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w garnku. Dodaj cukier, wodę, kakao, wymieszaj. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru, następnie zdejmij z palnika i wystudź.
- Do dużego garnka wlej mleko, dodaj też bakalie i pokruszone herbatniki. Na to wylej masę maślaną, dokładnie wymieszaj i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem.
- Wstaw do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sprawdź również przepis na przepiękny tort czekoladowy z majonezem.