12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów

Czekolada to dla wielu ideał wśród słodkości. Niektórzy mogą odmawiać sobie wszystkich przyjemności tylko po to, by móc zjeść choćby kawałeczek czekoladowego tortu albo kostkę ulubionej tabliczki. 12 kwietnia przypada Dzień Czekolady i nie zamierzamy powstrzymywać się przed zjedzeniem choćby odrobiny. Oto kilka przepisów na czekoladowe dobroci.
Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazji Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazji Fot. Shutterstock/Fischer Food Design

Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g dżemu wiśniowego, truskawkowego lub śliwkowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie pojedynczo dodawaj żółtka i wlewaj je powoli, cały czas miksując (możesz zmniejszyć obroty robota kuchennego).
  2. Ciągle powoli mieszając, wsyp cukier, wlej olej, a potem dodaj mąkę i kakao. Na koniec, używając łyżki, wmieszaj dżem.
  3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej surowe ciasto, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Mus czekoladowy Mus czekoladowy shutterstock

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g czekolady (min. 70% kakao)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: połam ją na mniejsze kawałki, umieść w miseczce i podstaw ją nad garnkiem, w którym gotuje się woda (brzegi miski powinny opierać się o brzegi garnka, miska nie powinna być zanurzona). Do czekolady dodaj masło. Gdy oba składniki się rozpuszczą, połącz je i odstaw, by przestygły.
  2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do wystudzonej czekolady i dobrze rozmieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier puder i wmieszaj do musu. Mus czekoladowy podawaj schłodzony.
haps haps haps

Blok czekoladowy ze słoną nutą

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • herbatniki
  • bakalie: rodzynki, orzechy, suszony ananas, kandyzowane wiśnie, pistacje
    precle do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w garnku. Dodaj cukier, wodę, kakao, wymieszaj. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru, następnie zdejmij z palnika i wystudź.
  2. Do dużego garnka wlej mleko, dodaj też bakalie i pokruszone herbatniki. Na to wylej masę maślaną, dokładnie wymieszaj i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem.
  3. Wstaw do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sprawdź również przepis na przepiękny tort czekoladowy z majonezem.

churros churros gazeta.tv

Churros z sosem czekoladowym

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu (1 do ciasta + 1 do posypki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g mąki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru

Na sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj wodę z dodatkiem masła, cukru i soli. Kiedy cukier i masło całkowicie się rozpuszczą, zmniejsz ogień do minimum i dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, ekstrakt waniliowy i (na koniec) mąkę. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita i sprężysta masa, która zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zajmie to nie więcej niż dwie minuty. Przełóż masę do miski i odstaw do wystudzenia.
  2. W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy. W żaroodpornej misce umieść czekoladę, masło, śmietankę i chili, podgrzej w mikrofalówce i wymieszaj. Jeśli nie posiadasz mikrofalówki podgrzej składniki sosu w tzw. kąpieli wodnej (zagotuj wodę w garnku i zamiast pokrywką przykryj garnek talerzem z posiekaną czekoladą. Czekolada rozpuści się wtedy pod wpływem pary wodnej).
  3. Dokończ ciasto. Do ostudzonej masy wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie pięcioramiennej gwiazdy. W garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wyciskaj około 10 centymetrowe kawałki ciasta na rozgrzany olej. Smaż churros po około dwie minuty z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Usmażone churros odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. W szerokiej misce wymieszaj 3 łyżki cukru z łyżeczką cynamonu i w powstałej posypce obtocz churros. Podawaj z sosem czekoladowym.
Chockolate fudge Chockolate fudge gazeta.tv

Chocolate fudge

Składniki:

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 450 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kajmaku (masy krówkowej)
  • 1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Mleko skondensowane, masło oraz czekoladę umieść w rondlu z grubym dnem i postaw na małym ogniu. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Szybko przelej masę czekoladową do formy o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Masę krówkową podgrzej przez kilkanaście sekund w mikrofalówce, aby nabrała płynnej konsystencji. Nałóż ją na masę czekoladową i delikatnie przemieszaj obie masy drewnianym patyczkiem. Na wierzchu rozsyp odrobinę gruboziarnistej soli i wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc, aby stężało.
  3. Przed podaniem pokrój ciasto w kostkę.
pizza czekoladowa pizza czekoladowa haps

Czekoladowa pizza

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 320 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 250 g drobnych owoców (maliny, jeżyny, borówki, truskawki)
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem. Odczekaj 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować, po czym wsyp do miski mąkę oraz sól. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć a następnie energicznie zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na blat, i uformuj w zwartą kulę. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, nakryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Przełóż placki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na brzegach ciasta rozłóż pokruszoną czekoladę deserową i zawiń brzegi do środka, tworząc rant wypełniony czekoladą. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piecz około 10 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.
  3. Upieczone placki posmaruj kremem czekoladowym i rozłóż na nim owoce. Posyp czekoladowe pizze płatkami migdałowymi i od razu podawaj.
Więcej o: