Zacznijmy jednak od "klasyki". Popularna u nas sałatka na święta, to sałatka jarzynowa (zwana także majonezową), na świecie znana jest m.in. jako sałatka Olivier lub rosyjska. Jeśli masz ochotę nieco ją zmodyfikować, wypróbuj nasz przepis na kresową sałatkę jarzynową.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1 średni ziemniak (opcjonalnie)
1/2 niedużego selera
4 ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula lub nieduży por
2 jajka na twardo
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
4 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Rady: Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu. Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką. Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją doprawić słodką sproszkowaną papryką lub curry.
Autor: Maria Szkop
Jeżeli nie lubisz lub nie masz w zanadrzu kaparów, spokojnie możesz pominąć ich dodatek. Zamiast kiszonych ogórków możesz natomiast dodać korniszony i/lub marynowane pieczarki.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
750 g małych ziemniaków sałatkowych
250 g filetów śledzia w oleju
4 średnie ogórki kiszone
4 łyżki kaparów w zalewie
1 szalotka
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
3-4 łyżki majonezu
Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Odlej, ostudź, pokrój na cząstki. Śledzie odsącz z oleju i pokrój w niewielkie kawałki. Ogórki pokrój w półplasterki, cebulę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw na pół godziny do lodówki.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Jesteś wielbicielem makaronu? Oto propozycja dla Ciebie! Zamiast pecorino możesz użyć dowolnego ulubionego sera (najlepiej o ostrzejszym smaku).
Sałatka z makaronem, zielonym groszkiem i orzechami
500 g makaronu fusilli (świderki)
50 g świeżego lub mrożonego groszku
1/3 szklanki oliwy
1 i 1/3 łyżki musztardy
60 g orzechów laskowych
garść startego sera pecorino
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
posiekana natka pietruszki do dekoracji
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy laskowe, posyp startym serem, jeszcze raz wymieszaj. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Ta sałatka to dobra propozycja dla osób zapracowanych, które mają niewiele czasu na przygotowanie świątecznej uczty. Chcąc zaostrzyć jej smak, możesz dodać do niej nieco startego na tarce korzenia imbiru (może być także imbir suszony) lub chili.
Sałatka z groszkiem i krewetkami
1 puszka groszku konserwowego (lub 1/2 opakowania groszku mrożonego)
200 g małych mrożonych krewetek
1 pęczek koperku
2-3 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
Krewetki wrzuć na wrzątek na minutę, a następnie osącz i ostudź. Groszek osącz na sitku (mrożony zblanszuj przez 2 minuty we wrzątku, sącz i ostudź. Koperek drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj w misce groszek z krewetkami, koperkiem i czosnkiem, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
A oto propozycja dla osób, które zamiast tradycyjnych potraw, mają ochotę na coś nowego. Podobną sałatkę możesz także przygotować z dodatkiem kuskusu.
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą
1-2 buraki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka (ok. 180 g) komosy ryżowej (kwinoa lub quinoa)
1 łyżka świeżego tymianku lub oregano
Sos:
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki ostrej musztardy
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. zwykły piec). Piecz ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdź, nakłuwając buraka widelcem). Wyjmij, przestudź, obierz i pokrój w małą kostkę. Komosę ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 12-15 minut, odcedź i ostudź. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Przygotuj sos, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki. W misce wymieszaj komosę z burakami, orzechami i tymiankiem oraz sosem.
Autor: Zuzanna Wiciejowska