Jak gotować kaszę pęczak? Oto łatwy przepis dla każdego

Kasza pęczak, ze względu na swoje cenne właściwości, staje się coraz bardziej popularną odmianą kaszy w Polsce. Choć mnóstwo osób kojarzy ją jako dodatek do dań obiadowych, pęczak może stać się składnikiem śniadań czy słodkich deserów. Podpowiemy wam, jak gotować kaszę pęczak, by zachowała swoje właściwości, smak oraz konsystencję.

Właściwości kaszy pęczak

Kasza pęczak często traktowana jest w naszych kuchniach po macoszemu, a szkoda. Ta niepozorna kasza zawiera dużo witaminy E, B9, B1, B6 oraz PP. Jest również doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, magnez czy cynk. 100 gramów kaszy pęczak zawiera około 300 kalorii, 8,5 grama białka, 6 gramów błonnika, 75 gramów węglowodanów oraz 2 gramy tłuszczu.

Kasza pęczak jest nie tylko zdrowa. W kuchni daje nam wiele możliwości. Przede wszystkim możemy ją podać zarówno na słodko, jak i na słono. Jest pyszna i jako dodatek do dań mięsnych, np. gulaszu, i jako składnik zup (musicie spróbować krupniku z kaszą pęczak), baza kaszotto, ale też można użyć jej jako składnika śniadań na słodko oraz deserów.

Gotowanie kaszy pęczak na sypko (1 szklanka pęczaku na 2,5 szklanki wody)

Gotowanie kaszy pęczak zawsze należy rozpocząć od przepłukania jej, by pozbyć się ewentualnej goryczki.

  1. Pęczak wsypujemy do garnka.
  2. Wlewamy trochę wody z kranu i dokładnie płuczemy kaszę.
  3. Odcedzamy i stawiamy na kuchence.
  4. Pęczak w garnku zalewamy 2,5 szklanki wrzątku i solimy.
  5. Dodajemy do kaszy łyżkę dobrej oliwy lub masła dla smaku (opcjonalnie).
  6. Kaszę gotujemy przez 2-3 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykrywką aż pęczak wchłonie wodę i zmięknie.
  7. Gotową kaszę odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

Gotowanie kaszy pęczak na gęsto (1 szklanka pęczaku na 3,5 szklanki wody)

  1. Pęczak wsypujemy do garnka.
  2. Wlewamy trochę wody z kranu, płuczemy dokładnie. 
  3. Odcedzamy i stawiamy na kuchence.
  4. Pęczak w garnku zalewamy 3,5 szklanki wrzątku, solimy.
  5. Tu również możemy dodać łyżkę dobrej oliwy czy masła dla smaku.
  6. Kaszę gotujemy przez 2-3 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykrywką aż pęczak wypije wodę i się "rozklei".

Tak przygotowana kasza będzie stanowić świetną podstawę do pasztetów, kotletów czy gulaszu.

Kasza pęczak - ile gotować?

Czas gotowania kaszy pęczak na małym ogniu pod przykryciem to około 15-20 minut. Po ugotowaniu należy odstawić go jeszcze na 10-15 minut. Należy jednak pamiętać, by w czasie gotowania kaszy pęczak nie mieszać.

Kasza pęczak na słodko - przepis

Składniki (na jedną porcję kaszy):

  • 1/3 szklanki gotowanej kaszy pęczak (przepis na kaszę pęczak na gęsto znajdziecie powyżej)
  • 1/3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1/2 banana
  • 1 kostka gorzkiej czekolady - minimum 70 proc. zawartości kakao (można pominąć)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (z migdałów lub nerkowców)
  • 2 łyżeczki miodu lub inny słodzik według uznania
  • opcjonalnie: inne ulubione owoce lub orzechy

Sposób przygotowania:

Do miseczki przekładamy ugotowaną kaszę pęczak i zalewamy ją podgrzanym wcześniej mlekiem. Dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki banana oraz kawałki pokrojonej czekolady.

Więcej o:
Copyright © Agora SA