Dania jednogarnkowe - pomysły i przepisy w sam raz na chłody

Dania jednogarnkowe sprawdzą się wtedy, gdy potrzebujemy przygotować smaczny i szybki obiad. To doskonała propozycja dla zabieganych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie przy kuchni i późniejsze zmywanie. Zobacz, jak przygotować pyszne dania jednogarnkowe z ziemniakami, z mięsem, z ryżem i z makaronem!

Dania jednogarnkowe - z czego zrobić?

Dania jednogarnkowe - kto ich nie lubi? Sprawdzą się zarówno w domu, jak i na wyjeździe. Nie dość, że są łatwe w przygotowaniu i nie trzeba później dużo zmywać, to jeszcze smakują wyśmienicie. I do ich przygotowania można wykorzystać prawie wszystko - makarony, ziemniaki, ryż, kasze, świeże warzywa, mrożone, konserwowe. Dobrze sprawdzą się też pozostałości z poprzednich obiadów!

Dania jednogarnkowe z ziemniakami - składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 400 g kiełbasy
  • szklanka wody
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Dania jednogarnkowe z ziemniakami - krok po kroku:

  1. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na rozgrzanym na dnie garnka oleju.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki lub w kostkę i dodaj do cebuli, podsmaż.
  3. Marchew i ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Podlej wodą. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i przypraw nim gotujące się danie. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami.
  4. Podlewaj wodą w razie potrzeby, duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną - przez ok. 30 minut.

Rady:

  • Danie jednogarnkowe z ziemniakami możesz wzbogacić na przykład brokułem, papryką lub cukinią. Jeśli korzystasz z ugotowanych ziemniaków, wrzuć je ok. 10-15 minut przed zdjęciem garnka z palnika.
  • Danie możesz również zmienić w zupę. Wystarczy, że dolejesz do niego trochę bulionu.

Dania jednogarnkowe z makaronem - składniki:

  • 400 g makaronu
  • przecier pomidorowy
  • ciecierzyca z puszki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, zioła prowansalskie, bazylia

Dania jednogarnkowe z makaronem - krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj w garnku tak, żeby był al dente. Odlej wodę, zalej go przecierem pomidorowym.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce i dodaj do sosu. Wsyp również ciecierzycę z puszki.
  3. Dopraw solą, ziołami i bazylią. Gotuj przez około 10 minut.

Rady:

  • Zamiast przecieru możesz użyć także świeżych pomidorów. Pamiętaj tylko, żeby makaron nie był zbyt twardy - wchłonie on sok z pomidorów podczas gotowania! Do dań jednogarnkowych z makaronem możesz dodać także pesto ze słoiczka.
  • W podobny sposób możesz przygotować danie jednogarnkowe a la spaghetti. Jeśli niezjedzone kotlety mielone z poprzedniego obiadu, pokrój je w kostkę i dodaj zamiast ciecierzycy.

Dania jednogarnkowe z mięsem mielonym - składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • chilli, bazylia, oregano
  • sól i pieprz
  • olej roślinny

Dania jednogarnkowe z mięsem mielonym - krok po kroku:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju rozgrzanym na patelni. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż je z cebulą. Gdy się zetnie, dopraw je solą i pieprzem.
  2. Po kilku chwilach wlej przecier pomidorowy. Dodaj czerwoną fasolę i kukurydzę, następnie przypraw całość solą, pieprzem, odrobiną chilli, bazylią i oregano.
  3. Duś razem przez 10 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Danie jednogarnkowe chilli con carne gotowe! Podawaj je ze świeżym pieczywem.

Rada:

Danie jednogarnkowe a la chilli con carne możesz przygotować także w wersji bezmięsnej - zastąp mięso mielone ciecierzycą z puszki, pokrojonymi i namoczonymi wcześniej kotletami sojowymi lub po prostu pomiń, a dodaj więcej fasoli i kukurydzy.

Zobacz wideo

Dania jednogarnkowe z ryżem - składniki:

  • dwa woreczki ryżu
  • spora cukinia
  • ok. 200 g kiełbasy
  • łyżka oleju roślinnego
  • kiełbasa lub pieczone mięso z obiadu
  • cukinia
  • starty żółty ser
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dania jednogarnkowe z ryżem - krok po kroku:

  1. Ryż ugotuj w garnku tak, aby był al dente.
  2. Kiełbasę lub mięso i cukinię pokrój w kostkę, dodaj do ryżu i wlej łyżkę oleju. Wymieszaj dobrze z ryżem i duś przez chwilę pod przykrywką.
  3. Jeśli cukinia nie puściła dużo soku, podlej danie odrobiną wody. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  4. Duś przez 10 minut na wolnym ogniu. Podawaj ze startym serem żółtym.