Najlepsze przepisy na makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań obiadowych. Istnieje wiele przepisów, wszystkie jednak łączy to, że są niezwykle łatwe. Przygotowanie sosu z tuńczykiem trwa tyle, ile zajmuje zwykle samo ugotowanie makaronu, więc zaledwie kilka minut. A efekty są niezwykle apetyczne.

Makaron z tuńczykiem z puszki to pomysł na obiad dla tych, którzy nie lubią wylewać siódmych potów w kuchni oraz nie uśmiecha im się spędzanie wielu godzin przy przyrządzaniu jednego dania. To tylko kilkanaście minut pracy, a efekt wszystkim smakuje. Co więcej, sos z tuńczyka do makaronu za każdym razem można przygotować nieco inaczej, więc to danie nigdy się nam nie znudzi. Za każdym razem można też dobierać do niego inny rodzaj makaronu oraz inne dodatki. Zawsze wychodzi wyśmienicie. Oto kilka pomysłów, jak zrobić makaron z tuńczykiem.

 Makaron z tuńczykiem i oliwkami – jak zrobić?

Jedna z najpopularniejszych i najbardziej podstawowych wersji makaronu z tuńczykiem, to ta z dodatkiem oliwek.

 Składniki:

  •  1 opakowanie makaronu np. penne
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 50 g oliwek czarnych
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekany w plasterki czosnek. Nalezy uważać, by czosnek się nie przypalił, ponieważ wtedy stanie się gorzki i zepsuje smak dania. Dodać pokrojone w plasterki oliwki i krótko podsmażyć. Następnie dodać rozdrobnione kawałki tuńczyka z puszki, odsączone z oleju (oleju nie wylewać!). Wszystko krótko dusić. W tym czasie ugotować makaron al dente. Do sosu dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem oraz dolać olej z tuńczyka. Sos wymieszać dokładnie z makaronem. Podawać posypane startym parmezanem.

 Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  • Makaron z tuńczykiem z puszki w sosie pomidorowym, czyli sphagetti al tonno to jedna z najsmaczniejszych potraw, jakie możemy podać wielbicielom włoskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 puszka pomidorów z puszki krojonych, ewentualnie można zastapić świezymi pomidorami, ale muszą być wyraziste w smaku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • pół słoiczka kaparów (opcjonalnie)
  • starty parmezan

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie posiekaną w piórka cebulę smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy kapary, jeśli ich używamy. Następnie dodajemy pomidory I doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy aż się nieco rozpadną, około 7 minut. Dodajemy tuńczyka oraz oregano. Krótko gotujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron dodajemy do sosu I całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem. Niektórzy lubią do tego dania dodawać jeszcze pokrojone drobno fileciki anchois. Należy dodać je razem kaparami, przed pomidorami.

 Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym – jak zrobić?

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym to nieco łagodniejsza wersja tego popularnego dania.

 Składniki:

  •  1 opakowanie długiego makaronu np. parppadelle
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • pęczek natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na złoto na oleju. Następnie dodać rozdrobnionego tuńczyka, który uprzednio odcedziliśmy z sosu. Następnie wlać śmietankę i wszystko wymieszać. Krótko poddusić, w tym czasie ugotować makaron al dente. Na koniec sos doprawić solą i pieprzem. Makaron dodać do sosu, wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.