Odmiany groszku zielonego, które można jeść na surowo i w całości to właśnie groszek cukrowy. Do hodowania poleca się następujące odmiany:
Groszek cukrowy to roślina, którą hoduje się na grządkach w ogródku. Jego uprawa nie będzie trudna nawet dla ogrodników-amatorów. Należy go hodować w miejscu bardzo dobre nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru. Gleba powinna być luźna, a jej optymalne pH to 6-7,5. Większość odmian groszku cukrowego wysiewa się wczesną wiosną, gdy ziemia już rozmarznie. Nasiona wysiewa się w rzędach w mniejszych lub większych odległościach (20-40 cm) w zależności od tego, jak wysoką odmianę wybieramy. Sieje się go na głębokość ok. 2-3 cm.
Cukrowy groszek powinien zacząć wschodzić po ok. 10 dniach. Miejsce, w którym będzie rósł groszek, należy regularnie oczyszczać z chwastów. Zanim pojawią się kwiaty należy ograniczyć podlewanie groszku, później jednak podlewa się go często i regularnie aż do czasu zbiorów. Większość odmian groszku wymaga podpórek. W zależności od odmiany groszek będzie gotowy do zbioru po 60-80 dniach.
Choć cukrowy groszek można jeść na surowo, warto go również ugotować i podać do obiadu zamiast np. fasolki szparagowej. Jak ugotować groszek cukrowy? Należy zagotować wodę w garnku (ok. 1,5 l) doprawioną łyżeczką soli i cukru. Następnie dorzucić groszek - wcześniej dokładnie umyć strąki i obciąć ich twarde końcówki. By groszek zachował piękny zielony kolor, można dodać do wody odrobinę octu lub kwasku cytrynowego. Groszek gotuje się krótko - wystarczy mu ok. 3 do 5 minut. Można podawać osolony do smaku lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Cukrowy groszek będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i kotletów, a także ryb podawanych z ziemniakami, ale także do dań wegetariańskich - np. do burgerów z ciecierzycy, kotlecików z kalafiora lub placków warzywnych.