Koreczki owocowe dla dzieci oraz kapryśnych dorosłych to doskonała okazja, by przemycić większą ilość owoców w diecie. Podczas pogaduch czy zabawy, ale także w trakcie eleganckiego bankietu, łatwo sięgnąć po owocową przekąskę. To zdecydowanie lepszy pomysł niż kolejne cukierki, ciastka czy żelki! Jak zrobić koreczki na imprezę z owoców? Podpowiadamy!
Koreczki owocowe dla dzieci muszą być proste, kolorowe i przygotowane z dobrze im znanych owoców. Dorośli może i chętnie sięgną po figę z dodatkiem sera czy melona z prosciutto, ale większość dzieci nie będzie zainteresowanych składnikami, z którymi nie obcują na co dzień. Lepiej postawić na prostotę, a wykwintne połączenia pozostawić na podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół.
Koreczki owocowe z truskawkami
Wskazówka: Jeśli truskawki, których używasz, są bardzo duże, lepiej pokroić je na połówki lub nawet na ćwiartki. Mniejszych truskawek można śmiało używać w całości – najlepiej wyglądają na samym czubku koreczka.
Wskazówka: Do przygotowania koreczków z ananasem lepiej użyć świeżego owocu. Ananas z puszki może być zbyt miękki i rozpadać się na kawałki przy próbie dodawania kolejnych owoców.
* Aby uzyskać różne kształty do koreczków z arbuzem, musisz pokroić go na plastry o grubości około 1 cm. Następnie z czerwonego miąższu, używając niedużych foremek, wycinaj pożądane kształty. Uwaga – do takich zabaw najlepiej użyć odmiany arbuza, która nie posiada zbyt wielu pestek. Ani pozostałe pestki, ani ślady po nich nie będą wyglądały apetycznie i zachęcająco.
Sprawdź nasz przepis na galaretkowego arbuza z owocami. Nie tylko dla dzieci!
Doskonałym uzupełnieniem koreczków jest umoczenie ich w czekoladzie. Jeśli tylko na imprezie słodycze są mile widziane, możesz zrobić koreczki owocowe w czekoladzie. Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę mleczną z odrobiną mleka i umoczyć w niej gotowe koreczki (ich fragmenty lub całość). Tak przygotowane koreczki wstaw do lodówki, by szybciej zastygły.
Koreczki owocowe można podać ułożone na talerzu lub powbijane w inny owoc (na przykład w jabłko) lub jego skórkę (tu doskonale sprawdzi się arbuz). Forma podania powinna zachęcać do spożycia. Zadbajmy o kolorystykę i porządek!