Syrop cukrowy

Syrop cukrowy to składnik, który bardzo często pojawia się w przepisach na drinki. Każdy barman i każda osoba, pragnąca serwować własnoręcznie zrobione drinki na przyjęciach, powinny wiedzieć, jak zrobić syrop cukrowy. Sprawdźcie nasz przepis!

Syrop cukrowy do drinków to przepis bardzo pomagający w przygotowywaniu pysznych napojów. Dzięki niemu można osiągnąć dobrą konsystencję i wystarczający poziom osłodzenia drinka. Cukier w kryształkach bowiem nie rozpuszcza się w alkoholu – jeżeli więc chcesz, by przygotowany przez Ciebie koktajl był dobrze osłodzony, a jego konsystencja idealna, wypróbuj nasz przepis na syrop cukrowy! Jego przygotowanie wcale nie jest trudne.

Syrop cukrowy do drinków – przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody

Syrop cukrowy do drinków – sposób przygotowania

Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie wsyp cukier, wyłącz palnik i cały czas mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw ugotowany syrop do wystudzenia, a potem przelej do butelki. Syrop cukrowy przechowuj w lodówce.

Wskazówka: Jak zrobić syrop cukrowy aromatyzowany? Wystarczy dodać do niego ulubionej przyprawy – w klasycznym wydaniu jest to zwykle sok z cytryny. Może to być jednak inny składnik, na przykład sok z limonki, szczypta cynamonu lub chilli, odrobina mocnej kawy, kilka kropli wody różanej. Jeżeli zrobisz syrop cukrowy z cukru trzcinowego, jego aromat również będzie nieco inny.

Złoty syrop cukrowy – przepis

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • 400 g cukru,
  • 250 ml wrzątku,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Złoty syrop cukrowy – sposób przygotowania

Przygotuj garnek z grubym dnem i wsyp do niego 100 g cukru, a następnie dodaj 4 łyżki wody. Podgrzewaj tak długo, aż cukier zacznie przybierać złotobrązową barwę – czyli powstanie karmel. Bardzo powoli i ostrożnie wlej wrzątek (najlepiej robić to porcjami, po dolaniu pierwszej porcji karmel zabulgocze i może Cię ochlapać – należy zachować szczególną ostrożność!), wymieszaj, a następnie wsyp pozostałą ilość cukru oraz dodaj sok z cytryny. Zmniejsz ogień, wymieszaj wszystko i gotuj syrop przez około 45 minut. Po tym czasie zostaw go do wystudzenia – nie martw się, jeżeli złoty syrop cukrowy jest rzadki. Wraz z utratą temperatury zgęstnieje.

Syrop cukrowy – czym zastąpić?

Jeżeli nie masz czasu lub możliwości przygotowania domowego syropu cukrowego, możesz zastąpić go płynnym miodem. Innym pomysłem jest wykorzystanie syropu z agawy lub klonowego lub po prostu syropu smakowego – w końcu głównym jego składnikiem jest właśnie cukier! W przypadku przygotowywania drinków, pomyśl, czy nie możesz po prostu wykorzystać likieru. Czasem dodatek słodkiego alkoholu wzbogaci smak koktajlu i oczywiście – zgodnie z zamiarem – go osłodzi.

Syrop cukrowy – do czego wykorzystać?

Syrop cukrowy potrzebny jest do tych drinków, które nie mają w składzie słodkich alkoholi, ale koktajl ostatecznie powinien mieć słodki smak. Poza drinkami syropu cukrowego można użyć także do pieczenia ciast, przygotowywania herbaty, drinków bezalkoholowych. Złoty syrop cukrowy doskonale smakuje jako dodatek do naleśników.