Ciecierzyca to nie tylko składnik hummusu czy falafela – doskonale smakuje także w sałatce. Sałatka z ciecierzycy jest bardzo smaczna i sycąca – sprawdzi się i na kolację, i na pożywny lunch. Jak zrobić taką sałatkę? Podpowiadamy!
Składniki:
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, a następnie dopraw ją przyprawą gyros. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki, aby się zamarynowało. Po tym czasie usmaż je na rozgrzanej oliwie, odsącz z nadmiaru tłuszczu i pozostał do ostygnięcia. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj natkę pietruszki, a cieciorkę odlej z zalewy. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce i dodaj przygotowany dressing.
Składniki:
Ciecierzycę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Odsącz również tuńczyka i rozdrobnij widelcem. Ser żółty pokrój w kostkę, a ogórki konserwowe i paprykę posiekaj. Do salaterki wrzuć wszystkie składniki, dodaj jogurt, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach – możesz ją wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sałatka z ciecierzycy ci nie wystarcza? Wypróbuj również nasz przepis wideo na pyszne panelle - placuszki z ciecierzycy:
Składniki:
Ciecierzycę odlej z zalewy. Oliwki poprzekrawaj na połówki, suszone pomidory pokrój na kawałki, a ser mozzarella w kostkę. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, miodem oraz rozdrobnionym ząbkiem czosnku, dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku. Do salaterki wsyp rukolę lub szpinak, cieciorkę, ser mozzarella, oliwki i suszone pomidory. Wszystko skrop sosem balsamicznym i podawaj.
Wskazówka: Do każdej z sałatek możesz wykorzystać również suchą ciecierzycę (do podanych przepisów wystarczy około 200 g). Namocz ją dzień przed przyrządzaniem sałatki, a potem ugotuj do miękkości.