Sałatka z ciecierzycy na trzy sposoby - z kurczakiem, tuńczykiem albo wegetariańska
Ciecierzyca to nie tylko składnik hummusu czy falafela – doskonale smakuje także w sałatce. Sałatka z ciecierzycy jest bardzo smaczna i sycąca – sprawdzi się i na kolację, i na pożywny lunch. Jak zrobić taką sałatkę? Podpowiadamy!
Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem – przepis
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka,
- puszka ciecierzycy w zalewie (400 g),
- 1 czerwona cebula,
- 1 papryka,
- 1 średni ogórek,
- 1 pęczek pietruszki,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa gyros,
- olej do smażenia
Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem – sposób przygotowania
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, a następnie dopraw ją przyprawą gyros. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki, aby się zamarynowało. Po tym czasie usmaż je na rozgrzanej oliwie, odsącz z nadmiaru tłuszczu i pozostał do ostygnięcia. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj natkę pietruszki, a cieciorkę odlej z zalewy. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce i dodaj przygotowany dressing.
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka z majonezem – przepis
Składniki:
- puszka ciecierzycy w zalewie (400 g),
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- puszka kukurydzy,
- 1 papryka,
- 3 ogórki konserwowe,
- 150 g sera żółtego w kawałku,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z ciecierzycą i majonezem z tuńczykiem – sposób przygotowania
Ciecierzycę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Odsącz również tuńczyka i rozdrobnij widelcem. Ser żółty pokrój w kostkę, a ogórki konserwowe i paprykę posiekaj. Do salaterki wrzuć wszystkie składniki, dodaj jogurt, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach – możesz ją wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sałatka z ciecierzycy ci nie wystarcza? Wypróbuj również nasz przepis wideo na pyszne panelle - placuszki z ciecierzycy:
Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis
Składniki:
- puszka ciecierzycy w zalewie (ok. 400 g),
- 8 suszonych pomidorów w oliwie,
- 200 g szpinaku baby lub rukoli,
- 125 g sera mozzarella,
- 10 czarnych oliwek,
- 5 łyżek oliwy,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania
Ciecierzycę odlej z zalewy. Oliwki poprzekrawaj na połówki, suszone pomidory pokrój na kawałki, a ser mozzarella w kostkę. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, miodem oraz rozdrobnionym ząbkiem czosnku, dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku. Do salaterki wsyp rukolę lub szpinak, cieciorkę, ser mozzarella, oliwki i suszone pomidory. Wszystko skrop sosem balsamicznym i podawaj.
Wskazówka: Do każdej z sałatek możesz wykorzystać również suchą ciecierzycę (do podanych przepisów wystarczy około 200 g). Namocz ją dzień przed przyrządzaniem sałatki, a potem ugotuj do miękkości.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie