Pomysłów na zakąski na do wódki jest bardzo dużo, ale czasem najlepiej sięgnąć po sprawdzone smaki. Śledzik, zimne nóżki, koreczki... na pewno przywołają klimat sprzed lat. A może także wspomnienia i szalone historie? Sprawdźcie, jak zrobić doskonałe zakąski na sylwestra jak za dawnych lat.
Składniki:
Mięso oczyszczamy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas zbieramy z powierzchni szumowiny.
Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a obraną cebulę opalamy nad palnikiem. Wrzucamy do mięsa i gotujemy jeszcze przez 40 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy je z wywaru razem z mięsem. Mięso dzielimy widelcem, a warzywa kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy na gęstym sicie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do małych miseczek nakładamy porcję mięsa i warzyw, a potem zalewamy wywarem. Zostawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężały. Galaretę podajemy z dodatkiem octu jako zakąskę.
Składniki:
Śledzie wycieramy z oleju papierowym ręcznikiem, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie osuszamy je i przekrawamy na połówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Potem przekrawamy na pół. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Do miseczki wsypujemy groszek konserwowy, ogórki i cebulę. Dodajemy 3 łyżki majonezu i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wykładamy na półmisek. Każdą połówkę jajka owijamy połówką śledzia i układamy na sałatce. Dekorujemy majonezem i posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
Ser żółty kroimy w kwadraty ok. 1 x 1 cm, kiełbasę lub kabanosy w plasterki bądź półplasterki. Na mniejsze kawałki kroimy także korniszony, paprykę i większe grzybki (nieduże pieczarki najlepiej zostawić w całości). Na niewielkie wykałaczki wbijamy kolejno kawałek sera, kawałek kabanosa bądź kiełbasy i kawałek korniszona, papryki lub grzybek. Gotowe koreczki układamy na talerzu lub wbijamy w połówki jabłek albo skórkę arbuza.
Do koreczków można także wykorzystać kawałki śledzi, szynkę konserwową pokrojoną w kostkę, kawałki ananasa itd.