Zakąski na sylwestra jak za dawnych lat. Co jadali nasi rodzice i dziadkowie? Mamy inspiracje i przepisy

Macie ochotę na sylwestrową podróż w czasie? Przygotujcie zakąski na sylwestra jak za dawnych lat. W końcu na stole musi pojawić się tradycyjna "zagrycha". Sprawdźcie przepisy na najlepsze zakąski do wódki

Pomysłów na zakąski na do wódki jest bardzo dużo, ale czasem najlepiej sięgnąć po sprawdzone smaki. Śledzik, zimne nóżki, koreczki... na pewno przywołają klimat sprzed lat. A może także wspomnienia i szalone historie? Sprawdźcie, jak zrobić doskonałe zakąski na sylwestra jak za dawnych lat.

Bal sylwestrowy w Naczelnym Komitecie Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego 1968"Pod wódkę słodkie? Dziecko!" - czyli jak świętowano sylwestra w PRLu

Zakąski do wódki: zimne nóżki - przepis

Składniki:

  • 1 niewielka golonka,
  • 1 kg nóżek wieprzowych,
  • 2 marchewki,
  • spora pietruszka,
  • pół korzenia selera,
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • sól do smaku

Zakąski na Sylwestra jak za dawnych lat: zimne nóżki - sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas zbieramy z powierzchni szumowiny. 

Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a obraną cebulę opalamy nad palnikiem. Wrzucamy do mięsa i gotujemy jeszcze przez 40 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy je z wywaru razem z mięsem. Mięso dzielimy widelcem, a warzywa kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy na gęstym sicie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Do małych miseczek nakładamy porcję mięsa i warzyw, a potem zalewamy wywarem. Zostawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężały. Galaretę podajemy z dodatkiem octu jako zakąskę.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc

Zakąski do wódki: śledzie po japońsku - przepis

Składniki:

  • 3 filety śledziowe w oleju,
  • 3 jajka,
  • cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji

Zakąski na Sylwestra w dawnym stylu: śledzie po japońsku - sposób przygotowania

Śledzie wycieramy z oleju papierowym ręcznikiem, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie osuszamy je i przekrawamy na połówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Potem przekrawamy na pół. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. 

Do miseczki wsypujemy groszek konserwowy, ogórki i cebulę. Dodajemy 3 łyżki majonezu i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wykładamy na półmisek. Każdą połówkę jajka owijamy połówką śledzia i układamy na sałatce. Dekorujemy majonezem i posiekaną natką pietruszki.

Przekąski do wódki - ruloniki z szynki konserwowej z czosnkowym serkiem i ogórkami kiszonymi (zdjęcie ilustracyjne)Przekąski do wódki - przepisy na proste do przygotowania przysmaki, nie tylko na karnawał

Zakąski do wódki: koreczki z serem żółtym - przepis

Składniki:

  • 200 g sera żółtego w kawałku,
  • kilka kabanosów lub kawałek kiełbasy,
  • kilka korniszonów,
  • marynowane grzybki,
  • marynowana papryka

Zakąski na Sylwestra w dawnym stylu: koreczki z serem żółtym - sposób przygotowania

Ser żółty kroimy w kwadraty ok. 1 x 1 cm, kiełbasę lub kabanosy w plasterki bądź półplasterki. Na mniejsze kawałki kroimy także korniszony, paprykę i większe grzybki (nieduże pieczarki najlepiej zostawić w całości). Na niewielkie wykałaczki wbijamy kolejno kawałek sera, kawałek kabanosa bądź kiełbasy i kawałek korniszona, papryki lub grzybek. Gotowe koreczki układamy na talerzu lub wbijamy w połówki jabłek albo skórkę arbuza.

Do koreczków można także wykorzystać kawałki śledzi, szynkę konserwową pokrojoną w kostkę, kawałki ananasa itd.